Backstage med Marta Masocco

Akkurat nå ruller hun inn med en 12 meter hestebil til Friends Arena i Stockholm. 24 timer i døgnet og 365 dager i året er hun en av de viktigste personene i det hun selv kaller Philippaerts-sirkuset. Vi har tekstet med Nicola Philippaerts’ show groom, Marta Masocco!


Av: Celine Mee Storrvik
Publisert: 30. november 2018

 
35-åringen er opprinnelig fra Cantú i Italia. Hun har vært Nicola’s hestepasser siden juli 2015. Gjennom en venn kom hun i kontakt med han midt mellom WEF i Florida og Spruce Meadows i Canada, og siden da har de reist verden rundt sammen med hestene og resten av teamet.

35-åringen er opprinnelig fra Cantú i Italia. Hun har vært Nicola’s hestepasser siden juli 2015. Gjennom en venn kom hun i kontakt med han midt mellom WEF i Florida og Spruce Meadows i Canada, og siden da har de reist verden rundt sammen med hestene og resten av teamet.

 
 

Hei, Marta! Hvordan går det? Og hvor er du akkurat nå?
Hei! Akkurat nå er klokken 11:40 og vi har akkurat kjørt fra Malmö retning Stockholm. Det er iskaldt ute, men koselig inne i traileren. 

Nettopp. Så du kjører altså den gigantiske traileren på egenhånd?
Ja, jeg har førerkort for både stor lastebil og trailer. Som regel kjører jeg rundt i det 12 meter lange monsteret selv, men når vi skal reise langt pleier vi å dra sammen. Det er mer kostnadseffektivt og trygt med to sjåfører. Når Nicola og Olivier skal på ulike stevner pleier vi ofte å teame opp med for eksempel teamet til Bertram Allen eller noen fra Verlooy-stallen.

Hvor sover du når du er på reise med hestene?
Traileren har en egen del med seng og alt jeg trenger.

 
Hverdagsglimt: Fletting i Tryon, Harley longeres & alltid tid til litt selfies!

Hverdagsglimt: Fletting i Tryon, Harley longeres & alltid tid til litt selfies!

 

Hvordan vil du beskrive livet på veien som showgroom?
Hele tiden og uansett. Savn og tilfredshet. Hat og kjærlighet. Høres dramatisk ut, men det er sant. Jeg føler en enorm, nesten altoppslukende, lidenskap overfor hestene og jobben min, som av og til gjør at jeg hater det rett og slett fordi det er så altoppslukende. Du må gi hele deg selv, all din tid og si hadet til så og si hele privatlivet ditt i denne jobben.

Og hvordan ser en vanlig dag ut hjemme i Belgia?
Litt hektisk galskap. Jeg kaller det for et sirkus. Det er alltid noe uventet som skjer når det er så mange hester og mennesker involvert. Det gjelder å være fleksibel, men samtidig holde seg til faste rutiner for hestene, så langt det lar seg gjøre. En vanlig dag ser omtrent sånn her ut:

Dagen starter med frokost til hestene klokken 07:00. Så er det møkking. Mellom 08:30-09:00: Ferdig med møkking, i gang med dagens første treningsøkter. Noen skal en tur i skogen, andre i Aquatraineren, noen trener sammen med rytterne sine eller andre team-medlemmer og noen får etterlengtet tid ute i paddock eller beite. Rundt klokka 12:00 har vi som regel tatt ut alle hestene for en trening eller lufting. Deretter venter fóring av ponniene og så tar vi lunsj. Noen drar hjem, mens andre møtes på kontoret for litt kaffe, prat og latter. Ettermiddagen er så og si lik som formiddagen. Vi prøver å være klare med all trening og stallarbeid til 16:30. Klokken 17:30 er det middag for hestene.

Fleksibilitet er imidlertid som nevnt et viktig stikkord, og uforutsette ting skjer i løpet av en dag som gjør at tidsskjemaet må pushes. Det kan være ekstra treninger, kunder, clinics, veterinær, hovslager osv. Men, det er livet i stallen. Det vil alltid være sånn uansett hvor hardt en forsøker å holde på rutiner.

 
 
Hverdagsutsikt hjemme i Philippaerts-stallen. Gressarenaen, Forever på en morgentur og Nicola’s favoritt Donatella som nå nyter pensjonisttilværelsen.

Hverdagsutsikt hjemme i Philippaerts-stallen. Gressarenaen, Forever på en morgentur og Nicola’s favoritt Donatella som nå nyter pensjonisttilværelsen.

 
 

Hva tror du er den største misoppfattelsen av det å være groom?
At det bare er gøy... Og at vår jobb ikke utgjør en forskjell.

Hva reiser du aldri uten på stevner?
En Dyson støvsuger. Spesielt under innendørssesongen gjør den livet så ekstremt mye enklere.

Når begynte du selv å ri?
Jeg har alltid hatt hester rundt meg på morssiden av familien min. Jeg begynte vel å ri da jeg var rundt 5 år, i hagen til tanten min. Hun har et fantastisk sted like ved Gardasjøen hvor hele familien samles om sommeren. Mamma hadde også en stor rideskole like ved Varese hvor jeg fortsatte å ri og konkurrere på amatørnivå til jeg var rundt 15 år.

Får du ri Nicola’s hester?
Ja! Det er mest lett trening når vi kommer frem til stevnene før Nicola. Spesielt når jeg reiser med de yngre eller lettskremte hestene prøver jeg å få ridd dem inne i arenaen så de skal bli vant til det før konkurransedagen.

 
 
Premieutdelingsutsikt i Rotterdam.

Premieutdelingsutsikt i Rotterdam.

 

Hvordan vil du beskrive Nicola med tre ord?
Lat, smilende og høflig 😂😂😂Neida, jeg bare tuller. Han er målrettet, ambisiøs og en ekte hestemann.

Hva er det beste med han?... Og hva er det mest irriterende?
Det beste er tilliten han har til kunnskapen min. Han lar meg organisere hverdagen min slik jeg ønsker fordi han stoler på meg. Det mest irriterende er at han aldri putter tilbake ting der han fant dem. Og, ja. Jeg har et hint av OCD når det kommer til struktur og ryddighet. Han synes ofte jeg både er krevende og irriterende. Og ekstremt frittalende.

 
Nicola & Forever

Nicola & Forever

 

Hvem er favoritthesten din akkurat nå?
Etter at Harley dro har jeg faktisk ingen favoritt. Chilli Willi er favoritten til vår svenske groom Julia, så jeg føler ikke han trenger å bli enda mer bortskjemt. Nei, akkurat nå har vi også flest hopper, og jeg foretrekker hannkjønn. Mindre drama og nykker med dem. Haha.

Hvordan da?
Nei, altså. Vi damer er jo litt mer krevende da. Er ofte mye mer tilrettelegging når vi reiser med hopper. Typisk at de ikke takler å stå på henger sammen med andre, ikke tåler å se naboen og generelt mer drama, rett og slett. De vi har nå er egentlig veldig greie under transport, men vanskeligere å ri. Til nå må jeg si at jeg har en helt spesiell plass i hjertet mitt for Forever Darco ter Linden, Zilverstar T og Harley vd Bisschop.

 
Oppmerksomhetssyk vs. opptatt, gruppebilde fra dagen team Nicola ble tatt ut vil OL i Rio i 2016, velfortjent powernap for Ustina.

Oppmerksomhetssyk vs. opptatt, gruppebilde fra dagen team Nicola ble tatt ut vil OL i Rio i 2016, velfortjent powernap for Ustina.

 

Hvor mange reisedager tror du at du har i løpet av ett år?
Jeg tipper vi har rundt 45 stevner i løpet av ett år. Så det er 45 helger av 52. I tillegg beregnes minimum én dags kjøring til og fra. Så, ja. Det er vel nesten flest dager hjemmefra!

Rekker du å gjøre noe sosialt underveis?
Global Champions Tour gjør at en får mulighet til å reise til verdens flotteste hovedsteder. Det i seg selv er jo ganske fantastisk! Av og til rekker vi også en kjapp sightseeing-runde eller middag med venner.

 
 
EA7BC286-F6FA-46C5-86A1-5BE603D25679.JPG
 
 

Hva hører du på i traileren om dagen?
Jeg hører alltid på radioen. Best dekning er det i Spania og Holland. Dårligst i Frankrike og Italia. Akkurat nå er jeg skikkelig forelska i Bradley Cooper og Lady Gaga!

Hva er ditt beste tips til reising med hest?

Prøv å hold det lett og enkelt. Aldri glem at det er levende hester du reiser sammen med.

 
 
Martas langs veien-hilsen fra Malmö

Martas langs veien-hilsen fra Malmö

 

Tusen takk, Marta. Håper vi ses i Stockholm til helgen, og lykke til med alt fremover!

Takk for praten, vi ses!