Dressurlegenden Brink

Med 20 år på det svenske landslaget, tre OL og åtte World Cup-finaler tilhører Jan Brink kategorien levende legender. Vi har snakket med ham om hans arbeidsmetodikk og livet som dressurtrener.


Av: Tina Aleksandria Hansen Foto: Madeleine Delp Bergsjø
Publisert: 22. oktober 2018

Jan underviser en av beriderene sine på en unghest under KOHS-clinicen.

Jan underviser en av beriderene sine på en unghest under KOHS-clinicen.

 

Spesielt kjent er Jan Brink for sine fantastiske resultater med hingsten Bjørsells Briar. Brink har over 20 år på det svenske landslaget bak seg, syv gull fra SM, VM-bronse for lag, EM-sølv og bronse individuelt. Han har ridd tre OL og åtte World Cup-finaler.  

Arrangørene for Kingsland Oslo Horse Show ringte ham i siste liten, bare to uker før helgen det skulle skje, og spurte om han kunne holde en todagers dressurclinic. Normalt sett foretrekker Brink bedre forberedelsestid, men takket ja siden Oslo Horse Show er et så viktig arrangement for hestesporten i Skandinavia. Til Fornebu tok Brink med seg fire av sine beste hester, deriblant hesten han anser som verdens beste 5-åring. Det er ingen tvil om at denne mannen er perfeksjonist i arbeidet han gjør – både med rytter og hest. 

 
Vi må hjelpe hverandre når det trengs. Det er jo ikke alltid så lett å samle sporten i land som er så langstrakte som Norge og Sverige.
— Jan Brink
 
_MG_3328-2.jpg

Langsiktig organisering

Jan Brink er entusiastisk når han snakker om hest. Setningene fosser ut når vi spør han om Tullstorp Dressage, hans private stall. Siden 1981 har Brink utviklet gården til et moderne dressuranlegg av internasjonal klasse.

Brink er også en av dressurhjernene bak elitesatsningen Knytkalaset. “Spleiselag” på norsk. Bygget på en tanke om å utvikle og støtte svensk dressur, tok Åke Björsell i 1998 kontakt med Jan Brink som allerede da hadde trent for en annen dressurlegende, Kyra Kyrklund, i årevis. Sammen utformet de en treningsmodell og et støtteapparat for dressurryttere på høyt nivå. I Knytkalasets såkalte planteskole går dressurspirer i lære. Blant dem Carl Hedin og norske Ida-Linn Lundholm som red under clinicen på Telenor Arena.

Haid-Bondergaard, Rademaekers og von Essen. Nylig hadde de dressursamling hos Brink på Tullstorp. Bakgrunnen for rideanlegget er i følge Jan at forbundene ikke klarer å tenke langsiktig nok. Virksomheten handler først og fremst om avl, innridning og trening av hester.


– Grunnen til at Tullstorp Dressage er en suksess er først og fremst fordi ting er satt i system. Vi er for eksempel ekstremt opptatt av å ivareta sponsorene våre og deler oppmerksomheten med dem når teamet får gode resultater. Da har vi egne folk som sitter klare med å kjøre ut innhold i sosiale medier. Det har gjort at vi har gode sponsorater. Jeg har stor tro på at man kommer langt med god organisering, sier Brink.

 
 
 
 

Brinks fire punkter for å nå toppen 

Clinicen fokuserte på veien fra unghest til Grand Prix. Men hva ser Brink etter når han velger ryttere til teamet sitt? Følgende er fire punkter han mener er avgjørende for å bli en eksepsjonell dressurrytter: 

  1. Lær deg å «gå i skolan». Du må lære deg å ri rent teknisk, det finnes ingen snarveier hvis du vil bli en god dressurrytter.

  2. Fysikken må være på plass. Som i alle andre idretter må du være i fysisk god form for å kunne bli en god rytter, uavhengig av hvilken gren du rir.

  3. Det tredje punktet handler om det psykiske. Her begynner det å bli vanskeligere på veien mot å bli virkelig god. Du må lære deg å takle motgang, men også fremgang. Det kan være lurt å ha en mentor som gir deg gode råd på veien.

  4. Det siste og viktigste punktet er å ha stor nok vilje til å bli best. Det er dette som skiller de beste i verden fra resten. Du trenger ikke å komme fra en hestefamilie, eller å ha en økonomisk sterk ryggrad, for å komme langt i sporten. Så lenge du vil det nok, kan du få det til! Brink er selv et levende eksempel på at det er mulig.

 
Brinks berider og Grand Prix-hesten som var sist ut i clinicen under Kingsland Oslo Horse Show.

Brinks berider og Grand Prix-hesten som var sist ut i clinicen under Kingsland Oslo Horse Show.

 

Jan Brink har utvilsomt satt sitt preg på dressursporten i Sverige, og nå har også Norge hentet inspirasjon fra historiene hans. Han er opptatt av å hjelpe unge talenter som i utgangspunktet ikke har de økonomiske forutsetningene for å komme seg opp og frem i en gren som krever midler. Brink hjelper dem gjerne på veien mot topp – så lenge de vil det nok.