Dressurtalentet Severo Jurado López

Som 28-åring tok Severo en individuell 5. plass under OL i Rio. Han omtales som et stort naturtalent, bor i Danmark og rir hester i verdensklasse for Helgstrand Dressage.


Av: Redaksjonen
Publisert: 28. februar 2019

Foto:  Ridehesten

Foto: Ridehesten

 
 

Fra Spanias stepper til Nord-Europa 

Severo López er født og oppvokst i Algemitas, en liten landsby ved Sevilla i Spania. Han fikk tidlig en stor lidenskap for hester og ridning gjennom bestefarens interesse for de store dyrene. Da det begynte å gå dårlig på skolen fant Severo fort ut at han måtte gjøre et levebrød ut av sin lidenskap. 

– For meg var det ikke noe annet alternativ enn å drive med hest. Grunnen til at det ble dressur er nok fordi mye av ridningen i Spania er forankret i nettopp dressurens prinsipper. Dette kjennetegner også området Andalucia, sør i Spania.

Severo tok profesjonell rideutdannelse i historiske Ronda, før han senere flyttet til Tyskland og Holland, hvor han blant annet var tilknyttet Van Olst Horses. 

→ Les “Andalusisk arv i hestehovedstaden Jerez” her

Ville ri de beste hestene i verden

Siden OL i Rio i 2016 har Severo vært tilknyttet Andreas Helgstrand i Danmark, et samarbeid han virker svært begeistret for. 

– Jeg ville ha mulighet til å ri noen av de beste dressurhestene i verden. Slik jeg ser det er Helgstrand Dressage en av verdens ledende aktører innenfor trening, samt kjøp og salg av dressurhester. 

Selv om Severo har bodd store deler av livet sitt utenfor hjemlandet, er det fremdeles mye som vitner om hans spanske opprinnelse. Han snakker ivrig på inn- og utpust på engelsk med en sterk spansk aksent. Et livlig kroppspråk forsterker poengene hans.

 
 

HESTV: Se klipp fra clinicen og intervjuet med López fra 00:33 til 01:03.

 
 

Et generasjonsskifte i dressursporten

Når vi spør om hva han mener om dressursportens utvikling de siste 10-15 årene, blir han for første gang stille i noen sekunder før han svarer: 

– For omtrent 10 år siden startet Nederland en ny æra med mer fokus på avl av eksplosive gangarter. Tidligere var det mer konservativ, eller tradisjonell om du vil, dressur som gjaldt. Nederland startet et nytt trendbilde, hvor dressuren ble mer underholdende å se på. Totilas er et eksempel på en hest som var med på å endre måten mange så på dressur. 

Videre forteller Severo at ikke alle var enige i denne endringen. Det ble en splittelse mellom den eldre og den yngre generasjonen der de eldre foretrakk den tradisjonelle, mer tekniske dressuren, mens de yngre kastet seg på trendbildet med mer schwung og eksplosivitet – ofte på bekostning av det tekniske. 

– Valegro er et fenomen sånn sett. Han traff både den eldre målgruppen, fordi han var svært teknisk korrekt, samtidig som han hadde energien og bevegelsene som begeistret de yngre i sporten. 


Ikke tilbake til Spania

På spørsmål om han noen gang kommer til å flytte tilbake til Spania, sier han at han tviler på at han noen gang kommer til å drive med hest i hjemlandet. Han begrunner det med at Spania fremdeles har et svært tradisjonelt syn på sporten. 

– Det har vært lite utvikling og de henger litt etter resten av Europa, men maten er mye bedre i Spania. Og været, definitivt været! 

 
 
Foto:  fra López sin   Instagram   / Lily Forado / Pierre Anderzon

Foto: fra López sin Instagram / Lily Forado / Pierre Anderzon

 
 

Fem kjappe med Severo

Favorittøvelse i dressur? 
Jeg liker komplekse, publikumsvennlige øvelser. Hvis jeg skal trekke frem noen må det bli piaff, passage og øket trav. 

Har du selv noen dårlige ridevaner?
Som ung måtte jeg jobbe mye med sitsen. Når man utvikles som rytter og kvitter seg med dårlige uvaner dukker det ofte opp nye. Nå er fokuset på å ikke få nye uvaner når jeg rir. 


Undervisning av andre eller ri selv?
Definitivt å ri selv! Med mindre jeg har en elev som er veldig sulten og ivrig på å lære trives jeg bedre med å selv sitte opp på hesteryggen. Hvis jeg blir invitert til NHF i 2020 tar jeg gjerne med noen av mine egne hester, så jeg kan vise hvordan jeg løser ulike utfordringer. 

Mål for sesongen? 
Det må være å vinne unghest-VM for 7-åringer med samme hest som jeg vant gull for 6-åringer i fjor.

Hva med OL?
Jo, og selvfølgelig kvalifisere meg til OL!

 

Les intervjuet med Patrik Kittel om dressursportens fremtid her
og Severos danske dressurkollega Daniel Bachmann Andersen her.