Eksperten svarer: Bandasjering

I hestefaget blir man aldri utlært, og bandasjering er en av mange ting som kan være vanskelig å få til riktig. Dressurrytter Thea Tysnes gir oss sine eksperttips!


Av: Redaksjonen
Publisert: 26. april 2019

 
bandasjeringcollage.jpg
 
 

Å legge bandasjer på hest er for mange grunnleggende kunnskap når det kommer til hestehold, men bandasjering er et omdiskutert tema som gjør at man fort kan bli litt usikker på om ens egen metode faktisk er riktig.

Thea Tysnes har ridd dressur i over 20 år og har lang erfaring med både hest og ponni – og bandasjering av dem. På dressurstedet Tanum ga hun oss en real teknikkøkt i bandasjering på dagens modell – dressurhesten Lobell. Hun er 19 år og har vært sammen med Thea siden hun var seks år. Se og lær av bandasjeringsekspert Thea!

 

Theas beste tips:

 
 
 
 

TIPS 1
Fleecebandasjer gir deg bedre kontroll på hvor stramt bandasjen ligger. Jeg foretrekker derfor å bruke fleece fremfor f.eks. strikk. Dersom du likevel ønsker å bruke strikk er det viktig å bruke bandasjeunderlag.

TIPS 2
Jeg bruker alltid bandasjeunderlag som beskyttelse under bandasjene. Jeg er opptatt av å finne en størrelse som passer hestens ben, slik at man sikrer at bandasjeunderlaget dekker hestens sener ordentlig. Begynn derfor bandasjeringen med å ta på bandasjeunderlaget. Det er viktig at det sitter ganske stramt. 


TIPS 3

Den avgjørende delen kommer når du begynner å surre bandasjen rundt hestens ben. En viktig huskeregel er å rulle bakover hele tiden, samtidig som du holder et godt tak i bandasjen. Det gir bedre støtte og vil forebygge skader.


TIPS 4

På bakbeina pleier jeg å starte bandasjeringen litt lengre ned enn på frambeina siden senene på hestens bakbein er noe lengre. Derfor kan man også bruke lengre bandasjeunderlag på bakbeina enn på frambeina. 


TIPS 5

Stram litt ekstra hver gang du kommer bakover med bandasjerullen og pass på at bandasjeunderlaget ligger rett under selve bandasjen. En stram bandasje gir støtten man ønsker og det skal mye til at bandasjene blir for stramme. Hvis du er usikker på om det er for stramt, er min tommelfingerregel at du skal kunne ha god plass til en finger mellom bandasjen og hestens ben.


TIPS 6

Du kan gjerne legge bandasjen litt skrått nedover og oppover beinet – det er bra for hestens blodsirkulasjon.


TIPS 7

Det er viktig med jevnt trykk både oppe og nede, slik at trykket fordeles likt over senen til hesten.