Jakten etter perfekt balanse – en salprat med Smith Saddle Company

Med et budskap om at riktig sal bidrar til å få det beste ut av hesten, reiser Marco Smith rundt sammen med kona Stine Rebecca og gjør saltilpassing og arbeid med lærprodukter. En god sal burde, i følge Mr & Mrs Smith, aldri nedprioriteres.


Av: Celine Mee Storrvik
Publisert: 10. desember 2018

 

Vi befinner oss på Tanum i Bærum. Det er vintermørkt og lyset på utebanen er ikke skrudd på. Marco og Stine Rebecca står utenfor varebilen fylt til randen av saler og utstyr. De smiler bredt i vintermørket mens frostrøyken fyker rundt oss.

– Er dere klare?

Vi er klare. Vel inne begynner ekvipasjen å skritte. Marco observerer. Rebecca står klar med iPad’en. Hun finner frem målene som ble tatt forrige gang. Hesten, som har gått fra å jobbe sprang til nå å bli dressurhest, har naturlig nok forandret seg. Både Marco og Stine Rebecca ser dette med én gang.

– Ja, muskelgruppene forandrer seg ganske mye og i takt med treningen. Vi ser også ofte at de endrer seg ved bytte av rytter, og selvfølgelig ved endring av gren.

 
DSC_0106.jpg
 

Med sal som levebrød

Smith Saddle Company består av tre mennesker: Marco, Stine Rebecca og June Stokka. Sistnevnte står bak all planlegging, struktur og kundehenvendelser i en bedrift i stor vekst. Filosofien er relativt enkel. De reiser rundt i Norge og Danmark og tilpasser saler for sportshester på alle nivåer – fra hester i innridningsfasen til hester i verdenstoppen.

– Salen er jo menneskeskapt og ikke noe som egentlig ligger naturlig å bære for hesten. En godt tilpasset sal er alfa omega. Ved å gi riktig trykkfordeling og så mye frihet til å bevege seg som mulig, legges det til rette for at det skal være behagelig for dem å bruke kroppen riktig.

Helt siden han var liten har Marco alltid vært glad i å lage ting med hendene. At han i tillegg vokste opp i salen gjorde saltilpassing til et naturlig valg. Stine Rebecca er vokst opp med hestedilla og har ridd siden hun var liten. Basen er på Vestlandet. Jobbe gjør de 24/7. De er begge lidenskapelig opptatt av dyrevelferd og balanse hos ekvipasjene de tilpasser for. Hver oddetallsuke reiser de imidlertid ut og hjelper hester og mennesker med akkurat det – å finne balanse.  

– Vi starter tidlig om morgenen og har kunder som regel hele dagen frem til midnatt, vi møtes da i ridehuset hvor ekvipasjen er ferdig oppvarmet til sin time. Vi ser da på salen, hesten og rytteren under arbeid og vurderer derfra hvordan vi kan hjelpe hest og rytter til å få bedre resultater av treningen sin. Vi tilpasser på stedet og setter rytter opp igjen i salen og etterjusterer dersom det må til. Å finne rett sal til rytteren er også noe vi jobber mye med. En balansert sits tilrettelegger for at hele ekvipasjen er i balanse, noe som igjen gjør det enklere for hesten å jobbe riktig.

 
DSC_0074.jpg
Det blir litt som å kjøpe en Ferrari og så sette på de billigste dekkene du kan få.
— Marco Smith
 

Marco ser lett hvilke endringer som må gjøres i dag. Han bærer salen med seg ut i bilen mens han bestemt mener vi kommer til å se forskjell etter at han nå er ferdig. Salen klemmer litt nå på steder den ikke burde, og det må gjøres noe med. Akkurat hvordan de vet akkurat hva som fungerer for hver enkelt ekvipasje er de imidlertid hemmelighetsfulle rundt.

– Vi sammenligner ridning med et pit stop i Formel 1. Alle fagfolkene, fra dekk til motor, utfører sin jobb innen sitt spesialfelt. Vårt område er salen. Vi har valgt å holde oss til kvalitetsmerker som har lite reklamasjoner, og sverger til Erreplus, Prestige og Passier. Det viktigste for oss er at salen har en justerbar bom og ullstopp, da vi ønsker å kunne bygge salen rundt hesten. Ingen hester er symmetriske og det er avgjørende å kunne justere panelene etter hestens muskulatur. Hestene er jo også høyre og venstrehendte som oss, og utvikler seg forskjellig fra side til side.

 
DSC_0083.jpg
De fleste hester vi avler i dag er veldig sensitive og det er avgjørende hvis hesten skal prestere at salen bidrar til å hjelpe den å utføre jobben rytteren ber den om uten spenninger og ubehag.
— Stine Rebecca Smith

– Når salen ikke er optimal, kan det føre til ubehag for hesten. Ofte ser vi at de har en tendens til å kaste mye på hodet, strekker seg og blir veldig lange eller dype i formen. Det kan også være bukking, steiling eller at de stikker. I sprang ser vi ofte at hesten kaster opp hodet i landing og skyter fart etter hinder dersom den har ubehag.

Hvor ofte en sal bør tilpasses avhenger av hver enkelt ekvipasje, samt mengde trening. Erfaringsmessig har konkurranseryttere på høyt nivå behov opptil fire ganger i året, mens ryttere på lavere nivåer som regel tilpasser to ganger per år. For hester som brukes lettere kan det være nok med tilpassing en gang i året eller hvert andre år. 

DSC_0055.jpg

 – Vi jobber tett med veterinærer, hovslagere og trenere. En tett dialog er noe vi trives med. At vi for eksempel kan ringe hovslageren for å slå av en prat om hvordan vi kan gjøre hesten jevnere i skuldrene via salen og hovene. Vi liker også at trenere ringer oss og spør om vi kan hjelpe hans eller hennes elev med å løse problemer som en mer balansert sits eller at hesten lettere skal kunne sette seg i piruetter, eller få rettere linjer og bedre teknikk over hinder. Det er mye man kan gjøre med en justerbar sal som kan påvirke øvelser og prestasjon for den enkelte hesten.

 

Skadeforebygging og samarbeid

Det er ikke bare i toppmarkedet Smith Saddle Company satser. De henvender seg til alt fra rideskoler og ridesentre, til hobbyryttere, profesjonelle ryttere, og ryttere med funksjonshemming. En sal fra Smith Saddle Company koster anslagsvis mellom 15 500,- til 45 000,-.  De dyreste kan dog komme opp i langt høyere summer. Da studerer Marco både hest og rytter under trening, tar de nødvendige målene, og tilpasser en eksisterende modell eller bestilt et nytt design fra en av sine leverandører i Italia eller Tyskland. Dersom rytteren har funksjonshemming, lager Marco salen fra bunnen av.

– Vi har opplevd at ryttere tar til tårene fordi hesten plutselig beveger seg med mye mer luft og schwung enn før. Vi har opplevd at ryttere blir hoppet ut av salen etter at hesten fikk mer frihet å plutselig hopper som aldri før. Men det mest unike Marco har opplevd i sin karriere var da han bygget sal til funksjonshemmede Birgitte Reitan. Han og Birgitte møttes hver kveld og designet og bygde en helt unik sal som gjorde det mulig for Birgitte å komme nærmere hesten og samtidig få støtten og tryggheten for å kunne prestere på høyt nivå som FH-rytter.

DSC_0065.jpg

En god sal er ifølge de to viktig for at hesten skal få større bevegelsesfrihet, og at både hest og rytter skal bruke ryggen riktig. En god sal burde, i følge ekteparet Smith, aldri nedprioriteres.

– Det blir litt som å kjøpe en Ferrari og så sette på de billigste dekkene du kan få, sier Marco.
– Sal er det viktigste verktøyet du har som rytter, følger Stine Rebecca opp. 

Ekvipasjen i ridehuset merker begge forskjell. Bevegelsene er mer avslappet hos hesten, noe som igjen merkes hos rytteren. Det er en merkbar forskjell på hvordan hesten bruker ryggen. De pakker sammen utstyret. I morgen bærer ferden videre for å treffe nye kunder og følge opp ekvipasjer de allerede jobber med. De har gjort livsstil ut av en jobb ingen av dem kan se for seg å bytte ut, lange dager og reising alle oddetallsuker til tross.

 
Celine Mee Storrvik