Gjelsten best på Gjelsten Arena

Ingrid red islandshest da hun og faren først møtte Gulliksen i 2014. Nå er etternavnet Gjelsten ikke bare et av de viktigste for den norske hestesporten, det er også et navn med en norgesmestertittel til seg.


Av: Redaksjonen
Publisert: 15. august 2019

 
IMG_1655.JPG
 
 
 

Ingrid Gjelsten (18) har markert seg kraftig i sitt siste år som junior. På veien mot nye utfordringer som Young Rider har hun med seg verdifull erfaring fra et EM i Nederland der nivået og konkurrentene virkelig utfordret henne. Sjetteplassen sammenlagt ga henne all motivasjon hun trenger videre. Mesterskapshesten Jackson VD Bisschop sikret nullrundene både der og under NM på Linnesvollen. Selvfølgelig er Gjelsten best på Gjelsten Arena.

– Jackson hoppet supert og var feilfri alle rundene. Det er gøy å endelig få oppleve å være norgesmester! Han er en ærlig og forsiktig hest med mye kapasitet, og så er han smart og ønsker alltid å gå feilfritt. Hjemme er han den lateste hesten, men når han kommer inn i ringen er han en helt annen type som vil alt! Han skjønner når det gjelder. 

 

– Man kan ikke kjøpe seg til suksess

Å skjønne når det gjelder gjorde også Geir Gulliksen da han traff Gjelsten for første gang på Oslo Horse Show i 2014. Da red Ingrid fortsatt islandshest. Gulliksen inviterte henne hjem til dem for å prøve å ri på sprangponni, og det falt i så god smak at Ingrid byttet gren. Siden har Gjelsten ikke bare trent hos Stall Gullik, men blitt en del av den suksessfulle sprangfamilien. Ponnipappa Bjørn Rune støttet henne på veien inn i sprangsporten – og har siden virkelig vært viktig for Gulliksen-familien. Og norsk ryttersport. Under Norwegian Horse Festival i februar overrakte Gjelsten Norges Rytterforbund en sjekk på 10 millioner kroner øremerket støtte til hele landets rideklubber.

– Min erfaring er at jo raskere du kommer nær de beste, jo bedre er det. Derfor har Ingrid hestene sine oppstallet på Stall Gullik hos familien Gulliksen. Jeg har etter hvert fått en bedre forståelse for hvor stor sporten er internasjonalt, sa Bjørn Rune Gjelsten i anledning åpningen av Gjelsten Arena på Eirik Berentsens Drammen Ridesenter i mai 2018.

 
 
Gjelsten10.jpg

/ Gjelsten senior filmer seiersrunden til norgesmester Ingrid Gjelsten

 
 

Hos Gulliksen står Gjelstens hester i en privat stall av unorsk luksus. Der jobber Ingrids to hestepassere Justyna og Marte med å tilrettelegge for Ingrid både i hverdagen og ute på stevner. Hun trener for Toril Hemmingby og får mange gode råd fra Geir. Moren og faren er hennes beste støttespillere. Under NM i Drammen var Johan hovedansvarlig for å få kastet Ingrid i vinnervanngraven etter å selv ha startet Gjelsten-eide Joli Coeur i en av klassene utenfor mesterskapet. Han har også ansvaret for utdanningen av Immanuel R, unghesten som skapte nederlandsk salgsrekord da Gjelsten kjøpte den på Dutch Horse Sport Sales-auksjonen for 4,2 millioner norske kroner. Tidligere har han også investert i Bertram Allens tidligere topphest Quiet Easy 4 for nesten samme sum. Johan red den en periode før unge, lovende Lisa Ulven tok over.

– Du har en veldig fin og spennende unghest i stallen: Immanuel R. Hva er planene for ham og hvordan jobber dere med ham for tiden?

– Johan har fått ansvaret for Immanuel for en periode, så vil vi vurdere hvem som vil være den riktige rytteren for ham etter hvert. Vi har et godt samarbeid med Gulliksen der de også noen ganger rir noen av mine hester.

Målet er at unge Gulliksen skal utvikle sprangtalentet mot verdenstoppen. Kjøpet vakte internasjonal oppmerksomhet – og Bjørn Rune investerte med OL i 2024 i bakhodet, men uttalte også i etterkant at man ikke kan kjøpe seg til suksess. Han kjøpte et talent som en hel hesteverden har lagt merke til, men det gjenstår store mengder hard trening og masse jobb for at prosjektet bare muligens lykkes. Sånn er hestesporten. Heldigvis beskriver Ingrid seg selv som en rytter som trener hardt for å nå målene sine – og som ikke gir opp.

– Ridning er en risikosport og hester blir ofte skadet. Med sånne kvalitetshester i stallen, har du noen gang prisen de er verdt i bakhodet når du rir eller ikke er der for å passe på? Når det ikke går så bra på treninger eller stevne?


– Det beste med denne sporten er å få samarbeide med så fine dyr, men det er også veldig frustrerende når hestene blir skadet. For meg er en hest en hest. Man blir like glade i dem uavhengig av prisen.


/ se Johan ri Immanuel da vi besøkte ham og Flam på Stall Gullik i desember
/ bli kjent med Hendrix-familien som arrangerer Dutch Sport Horse-auksjonen her

 
 
Gjelstencollage.jpg
 
 

Vikinger i verdenstoppen

Engasjementet til Gjelsten stopper ikke med datterens satsning på sporten, han er også igang med å løfte norsk hestesport inn i verdenstoppen – gjennom Jan Tops toppliga Global Champions Tour. Der deler far og sønn Gulliksen en plass på Scandinavian Vikings-laget, sammen med blant annet Christian Ahlmann og Henrik von Eckermann. Gulliksen senior tok dagen før Ingrids seier sin tiende kongepokal og tittel som norgesmester. Han stod sammen med sønnen på pallen. Med Gjelsten og sponsorer på laget kan man fokusere på toppsporten og de virkelig store pengepremiene uten å bli stoppet av GCT-startkontigenten på 20 millioner kroner. I juli vant Geir og svenske Evelina Tovek i Monaco som ekte vikinger. Geir kalte det sin største seier noensinne.

– Er NM og arrangementer som Oslo Horse Show fortsatt stort – eller er de bare steg på veien mot kjempearrangementer som for eksempel Global Champions Tour?

– NM er fortsatt stort og veldig viktig for ryttersporten, men jeg setter også stor pris for å få muligheten til å ri Global Champions Tour og andre store, internasjonale stevner. Særlig Global Champions Tour har utviklet seg til å bli toppen av sporten med de aller beste rytterne i verden.

I september reiser Ingrid til GCT-etappene i Roma og St. Tropez, men i oktober er det en selvfølge å være på plass på Kingsland Oslo Horse Show. Før den tid skal hun på stevne i lille Sandnes. Som elev på Wang Toppidrett må hun i hverdagen ri 2-3 hester før hun dra på skolen, for da rekker hun både å trene og gjøre andre ting etterpå. I tillegg til å være i stallen, selvfølgelig.

/ les om den omdiskuterte Global Champions Tour her

 
 
logghhooo.jpg

Norgesmestere

 

Gull til junior Ingrid Gjelsten / Jackson VD Bisschop, sølv til Ada Alette Braaten Johnsen / Quarrycrest Reflection, bronse til Stine Sæther Stange / Quapo Di Tutti Z.

 
GjelstenNM1.jpg