Andalusisk arv i hestehovedstaden Jerez

Den første avlen av den andalusiske hesten fant sted på familiens eiendom. Nå bringer grevesønnen og den spanske vaqueroen Alfonso Lopez de Carrizosa hestearven videre på AlcántarA Ecuestre.


Tekst og foto: Madeleine Delp Bergsjø


 

Andalusia. En region med rik kulturarv så langt sør det er mulig å komme i Europa. Litt vest på utstikkeren der Atlanterhavet og Middelhavet møtes ved Gibraltar, ligger Jerez de la Frontera. En by ved de tidligere frontene mellom de muslimske og kristne populasjonene i området. I dag er omstendighetene langt mer harmoniske; Jerez er synonymt med sterkvinen sherry, områdets fremste eksport- og merkevare, spør man vanlige folk. Noen forbinder det kanskje med fest og Flamenco. Hesteinteresserte vil svare noe helt annet.

Gjennom det rike, endeløse steppelandskapet med vinranker, solsikker, bomull og hvete, galopperer de andalusiske hestene. Kjent som PRE eller Pura Raza Española, har den andalusiske hesten sitt opphav på den iberiske halvøy. Som fremragende krigshest, priset av den spanske adelen, er hestene kjent for å være modige og ha mye hjerte. De varme, tørre somrene har formet hestene til å bli atletiske, kvikke og utholdende.

Mannen som driver AlcántarA Ecuestre, familiegården idyllisk beliggende omtrent ti kilometer utenfor hestehovedstaden Jerez, er fra grevefamilien Lopez Carrizosa og er en femtegenerasjons vaquero – kort forklart: en spansk cowboy. Alfonso Lopez de Carrizosa avler sine egne hester og foretrekker nettopp de andalusiske hestene eller den portugisiske Lusitanoen, gjerne krysset med Araber-hesten, til både jakt, tyrefekting, arbeidet med kveg og til avansert dressurridning. Den første avlen av den andalusiske hesten fant sted på familiens private eiendom, Salto al Cielo i Jerez.

 
Andalusiske hingster  på Alfonsos fetters tyrefekteranlegg Cortijo Fuente Rey – en av de viktigste stallene i regionen. I midten er Lío, Alfonsos egne prakthingst, nylig kåret til beste tyrefekterhest på Spania-turné med matadorene. Til hverdags lever han et idyllisk liv som dressurhest og turistfavoritt på AlcántarA.

Andalusiske hingster på Alfonsos fetters tyrefekteranlegg Cortijo Fuente Rey – en av de viktigste stallene i regionen. I midten er Lío, Alfonsos egne prakthingst, nylig kåret til beste tyrefekterhest på Spania-turné med matadorene. Til hverdags lever han et idyllisk liv som dressurhest og turistfavoritt på AlcántarA.

 

Anerkjent andalusier

Carrizosa-familien har i flere århundre vært i hjertet av hesteoppdretten i Jerez. Alfonso begynte tidlig å jobbe som vaquero på farens ranch, før han senere fortsatte treningen hos Doma Vaquera-verdensmesteren som hjalp ham på veien frem mot å bli en av Spanias mest anerkjente trenere og Doma Vaquera-ryttere. Sistnevnte er en type spansk dressur som bygger på arbeidet rytter og hest gjør når de gjeter kveg. Doma Vaquera-hester viser alt klassiske dressurhester gjør: sjenkelvikninger, versader, traverser, piruetter og galoppbytter, men med høyere fart og impuls. Eksplosiv galopp, bråstopp. Hvis dressur er ballett, er doma vaquera flamenco. Nøyaktig sånn føles det å sitte på Alfonsos hester.

Den kongelige spanske rideskolen, Fundacíon Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, ble grunnlagt av Alfonsos slektning Álvaro Domecq Romero og var under onkelens styre da Alfonso selv var rytter av de hvite, andalusiske hingstene på den verdenskjente hesteinstitusjonen. Han har fortsatt sterke bånd dit – han tar en kort, jovial telefon til berideren Manolo for å få oss inn de strengt bevoktede portene. Det er fotoforbud under den daglige treningsseansen, men vi fikk et innblikk i hva som foregår i kulissene til den kjente forestillingen "How the Andalusian Horses Dance”. Opplev det selv i videoen vår derfra.

 
Til venstre:  Salto al Cielo, der munker fra Karteusordenen startet avlen av de kartusiske hestene, den mest kjente typen andalusier, for mange hesteelskende generasjoner siden. Her fra Team Cavaliers tur til Jerez i mars 2018.  Til høyre:  Hest som religion. Alfonso og lærlingen saler på hester under tårnet med den latinske graveringen “I Guds Navn 1915”. Familien er tro til hardt arbeid, hestekrefter, mektige naturopplevelser – og den katolske kirke.

Til venstre: Salto al Cielo, der munker fra Karteusordenen startet avlen av de kartusiske hestene, den mest kjente typen andalusier, for mange hesteelskende generasjoner siden. Her fra Team Cavaliers tur til Jerez i mars 2018. Til høyre: Hest som religion. Alfonso og lærlingen saler på hester under tårnet med den latinske graveringen “I Guds Navn 1915”. Familien er tro til hardt arbeid, hestekrefter, mektige naturopplevelser – og den katolske kirke.

 

AlcántarA Ecuestre bygget Alfonso på en drøm om å leve av og for hester. Det som i dag er kona Rocio og Alfonsos levebrød, drives av dedikasjon til hestene, spansk gjestfrihet, andalusisk sjarm og et ønske om å dele sin pasjon og kunnskap om hester med utvalgte gjester.

Over 3000 hektar med land, eid av Carrizosa-familien, tar de deg med på rideturer til Spanias eldste tyrefekterarena, datert helt tilbake til 1797. Eller til Salto al Cielo for utsikt over alt som tilhører dem – og en smak av verdens eldste sherry. Familien eier dessuten den viktige vingården Lustau, et sted Alfonso verdsetter høyt og gjerne viser frem. Fra hesteryggen får du dessuten – hvis du besitter en viss ridekunnskap og toleranse for alkohol – jakte edle dråper av både sherry, øl og vin. Bar til bar. Lokal tapas i gjørmete ridestøvler. Gjennom bomullsåkre, hav av solsikker og støvete landeveier, omgitt av okser, kaniner, ugler, rådyr og ørn – og kanskje verdens vakreste hester.

 
Horses and the countryside are my life.
Jerez de la Frontera is my home. Jerez is the city of horses, sherry and flamenco. Our traditions are very much a part of who I am and what AlcántarA Ecuestre is about.
— Alfonso på alcantaraecuestre.com
 

Cavalier har gått tett på Alfonso. Les saken her! Og skulle du ville se Andalusia, Jerez og AlcántarA som Team Cavalier har gjort, kan du se 16 minutter med film her:

 
 
 

red.anm: AlcantarA er ikke et sted som står oppført hos tradisjonelle turoperatører. Skulle du ha lyst til å oppleve Alfonso og hestene hans, ta kontakt med post@cavalierno.com, så setter vi deg i kontakt med AlcantarA Ecuestre.