Martin Rønnestad: I toppen på islandshest

Nordmannen har tatt islandshestverdenen med storm. 28-åringen lå som nummer én på World Ranking-listen under kategorien “god og harmonisk ridning” i fjor. For Martin er systematisk trening tilpasset hvert enkelt individ oppskriften på suksess.


Av: Tina Aleksandria Hansen
Publisert: 6. desember 2018

Martin & Sokkull

Martin & Sokkull

 

I likhet med mange andre satsende ryttere bor Martin i “det store utland”. Siden høsten 2016 har han hatt base i Tyskland, for der er de største World Ranking-stevnene – og det store hestemiljøet byr på mange muligheter. Som i de fleste andre grener innen ryttersporten, er Tyskland også på topp i gangartsridning med islandshest.

– Målet mitt er å bli så god som overhodet mulig. Tyskland var derfor et naturlig sted å bosette seg, forteller Martin.

 
 
Foto: Pernille Nygård

Foto: Pernille Nygård

 
 

Tilfeldig at det ble islandshest 

På spørsmål om hvordan det hele startet, forteller Martin at han som seksåring begynte på en rideskole som tilfeldigvis kun hadde islandshester. Da han fylte 13 og skulle få egen hest, insisterte foreldrene hans på at det måtte bli islandshest. Selv hadde han mest lyst på en litt større allroundhest, men i dag er Martin glad for at foreldrene var fast bestemte på at han skulle gå for den sterke, lille hesterasen. Som 16-åring bestemte han seg for å satse på en karriere som profesjonell rytter.

– Veien mot toppen har vært lang og tøff. Etter siste dag på videregående dro jeg rett i jobb hos en profesjonell trener. Som 20-åring ble jeg Norgesmester i V1 (4-gang) og T2 (tølt) som ung rytter, og dermed var jeg i gang!

Martin har en forkjærlighet for både gangartsriding og dressur. Han forteller entusiastisk om hvordan hovedfokuset i begge grenene handler nettopp om hestens bæring og gangarter. Martin mener dressur er grunnlag for all ridning og at man får stort utbytte av å ha fokus på det i treningen, uavhengig av gren. Men det er selvfølgelig noen forskjeller mellom islandshest og større varmblodshester. Det er en stor utfordring å ri de to ekstra girene, eller gangartene, på en god måte.

 
Islandshestens vilje og gemytt er absolutt noe som skiller seg ut. Det er en befriende følelse å kjenne kraften og energien i disse små hestene.
— Martin Rønnestad
Foto: Garry Brewster

Foto: Garry Brewster

 

Nummer én på verdensrankingen

Martin er spesielt kjent for flotte og harmoniske presentasjoner på ovalbanen. I 2017 var han nummer én på World Ranking-listen over god og harmonisk ridning. Når vi spør ham hva hemmeligheten er, svarer han at han er opptatt av systematisk ridning tilpasset hvert enkelt individ, og at han har fokus på grunndressuren. Han vil skape en god helhet der kommunikasjonen mellom rytter og hest er helt på plass. Da føler hestene seg trygge i ridningen, forstår hjelperne og vet hva Martin forventer av dem.

Hos meg er balanse, god egenbæring, stabilitet og flyt viktigere enn de «flashy» frembensbevegelsene.
— Martin Rønnestad

Martin rir for øyeblikket 10 hester hver dag. Han får hjelp med klargjøring, oppsaling og longering av hestene og har derfor god tid til å trene hver enkelt hest, uten stress og tidspress. Dette året har han hatt den flotte hingsten Sökkull frá Dalbæ som hans hovedhest. Sökkull er hovedsakelig hos Martin for salg, så det er vanskelig å lage langsiktige planer med ham. Hans gamle VM-hest, Svartur vom Hochwald, er fortsatt i god form til tross for sine 22 år. Martin konkurrerer ikke lenger på ham, men ifølge veterinæren hans er det ingen grunn til å pensjonere ham, da både lysten og helsen fortsatt er på plass.  

– Svartur er vel den mest majestetiske islandshesten jeg har sett, noe som også gjenspeiler personligheten hans. Bare det at han i en alder av 22 år fortsatt kan prestere på topp er beundringsverdig. Han har kvaliteter som imponerer!

 
Foto: Pernille Nygård

Foto: Pernille Nygård

 

Islandshest forbindes sjeldent med toppsport

I enhver ridegren er det mange nivåer. Alt fra hobbyryttere til satsende sportsryttere skal ha muligheten til å delta på stevner med sine egne mål og ambisjoner. Martin mener «storhestverden» glemmer dette når de tenker på islandshest.

– Det er sjeldent man får muligheten til å se de beste utøverne trene. Det er først når du ser disse du kan uttale deg om hva sporten egentlig står for. Man må også huske at islandshesten er allsidig; noen er avlet mot mindre og behagelige gangarter som egner seg til lange turer i skog og fjell, mens andre er avlet frem som sportshester med helt andre kvaliteter. 

Martin er målrettet, estetisk og detaljstyrt. Med lange bein og rak rygg sitter han elegant på hesten. Det er tydelig at han har mye fokus på dressur i ridningen. I tillegg til hans egen trening bruker han også mye tid på å undervise andre. Han har elever i seks forskjellige land, blant annet i Norge, hvor han er én gang i måneden for å trene andre. Det er liten tvil om at Martin lever og ånder for hest. På spørsmål om hva som skal til for å få en fornøyd hest, svarer han:

– Gode foringsrutiner med godt grovfôr, mye utetid, et individuelt tilpasset treningsopplegg – og selvfølgelig kos og godis!

Hans nåværende prosjekt er å skaffe et knippe topphester som han kan trene langsiktig og målrettet med. Det er liten tvil om hva målet for neste sesong er:

 
Målet er en plass på laget til islandshest-VM i Berlin, 2019.
— Martin Rønnestad
Foto: Verena Hackl

Foto: Verena Hackl

3 kjappe med Martin:

Hvilke produkter kan du som rytter og hesteeier ikke klare deg uten? 
Showshine, MagicBrush og Josera Mineralcobs (Mineraler og vitaminer som gis i form av godbit).


Hvem ser du opp til og heier litt ekstra på?
Innenfor islandshestsporten er det de to tyske topprytterne: Lisa Drath og Frauke Schenzel. Dessuten er Carl Hester og Charlotte Dujardin noen fantastiske ryttere, samtidig som de er gode og fornuftige hestemennesker!


Helt til slutt: Fortell oss en hemmelighet!
Innen ett års tid håper jeg på å ha skaffet meg en dressurhest! Da blir islandshest jobben min og dressurhest hobby. Hehe...