Jakten på det perfekte bittet

I jungelen av bitt kan det være vanskelig å navigere seg frem til hva som funker for nettopp din hest. Cavalier har tatt en prat med bittekspert Stefan Jepsen som jobber med Neue Schule, en av verdens fremste bittprodusenter.


Av: Redaksjonen
Publisert: 1. september 2019

71B8D7FC-46EE-4BFE-B694-C2E181A9B197.JPG
 
 

Bitt handler først og fremst om kommunikasjon mellom deg og hesten. Man ønsker gjerne å ha et mildest mulig bitt, men samtidig beholde kontrollen i alle situasjoner. Det finnes mange forskjellige typer bitt og ingen hester er helt like når det kommer til dette viktige valget. Noen liker best rette bitt, andre foretrekker tredelte, mens enkelte trives best med en bittløs løsning som hackamore eller en sidepull. Bittypen avhenger også av hvilken disiplin man utøver, hestens utdannelsesnivå, hestens anatomi og rytterens utdannelsesnivå og preferanser.

 

Vær åpen for å teste nye bitt

– Det er helt avgjørende at hesten trives med bittet, forteller Stefan Jepsen.

Han selger og tilpasser bitt i Skandinavia, blant annet for ryttere som Catherine Dufour og Agnete Kirk. I tillegg holder Stefan foredrag om bitt og tilbyr bittprøvninger. Cavalier tok en prat med han under en bittprøving på Tanum Rideklubb i august. Han forteller at et riktig bitt kan gi en fantastisk ro for hesten og et bedre sug på tøylen – og for å finne frem til det perfekte bittet, er det lurt å prøve seg fram med litt forskjellige typer.

 
 
logghhooo.jpg
Jeg har opplevd flere ekvipasjer som mener at bittet de har brukt er helt supert, men når jeg har utfordret dem til å teste et annet bitt, har de blitt overrasket over at hesten fungerer enda bedre!
— Stefan Jepsen
 
632ABD70-75D4-4466-83FF-9423DEBA3670.JPG
 
strrrekk.png
 
 

Ikke bare bittet som må tilpasses

Bittet man velger må passe hesten både i lengde og tykkelse, samt ligge stabilt i munnen. Det skal være langt nok til at det ikke klemmer sammen munnvikene, men ikke så langt at det henger på utsiden av munnen. Sidestykkene på hodelaget må også tilpasses slik at bittet ikke trekker munnvikene oppover, samtidig som det ikke skal henge slapt i hestens munn. Riktig tannpleie er også et avgjørende element for hestens aksept av bittet, slik at hesten skal kunne jobbe korrekt uten smerter og ubehag. 

 

“Rynker er for
gamle damer”

Mange har kanskje hørt at det skal være to rynker i munnviken. Louise Hvid Harring jobber med A Bit More hos Skoies Hesteutstyr og har fordypet seg i temaet. Hun er rådgiver for ryttere rundt valg og bruk av bitt. 

– Mange har hørt at det skal være to rynker i munnviken. Rynker er for gamle damer og har ingenting med hestemunner å gjøre. Dette med rynker i munnviken er en gammel skrøne, ingen sannhet. Noen hester har det vi kaller fast hud i munnvikene, og du kan trekke uten å få to rynker, mens andre har tynn, myk hud og du får to rynker med en gang. En bedre huskeregel er at det skal være minst én tommelfingers bredde mellom bittet og den forreste jekselen, uttaler Louise i et intervju med Hestesport.

 
 
 
 

Debatten rundt bruk av bitt har ført til at man har fått mer vitenskapelige undersøkelser rundt bitt og hestens munn. Forskningen viser blant annet at man ikke kan generalisere oppfatningen av at tykke bitt er milde bitt, mens tynne er sterke. I dag vet man at det er begrenset med plass i hestens munn, få hester har mer enn 20 mm mellom øvre og nedre kjeve, og tungen tar ofte mye av denne plassen. Forskjellene kan være store fra individ til individ, og man må vurdere hver enkelt hest. Stefan Jepsen forteller at filosofien til Neue Schule er å skape bitt som sjenerer hestene så lite som mulig. Dette styrker kontakten mellom hest og rytter, uten at hesten tenker på bittet. 

– Det som kanskje er ekstra spesielt og positivt med bitt fra Neue Schule er at de er smaksnøytrale. Dette reduserer klapring og tygging på bittet som gjør at hesten i større grad kan oppleve tøylene som et positivt kommunikasjonsverktøy.

En hest som ikke trives med bittet sitt kan ha mange forskjellige symptomer – som blant annet gaping, biting i bittet, risting på hodet, at den legger seg på bittet eller går bak lodd for å unnvike presset fra bittet. Er du usikker eller kjenner hesten dårlig, kan det være lurt å søke hjelp fra profesjonelle eller noen som har mye erfaring med bitt og tilpasning.

 
 
stjnerkj.png
 
 
 

 Stefans tre tips til å finne riktig bitt:

  1. Jeg anbefaler absolutt å prøve ulike typer bitt. Du merker fort hvilke bitt hesten trives på. Spør om å låne ulike bitt av andre i stallen, eller hør med nærmeste hestebutikk om de har noen prøver til utlån.

  2. Dersom hesten er urolig i munnen, bør man vurdere et bitt som stabiliserer, som f.eks. Turtle top eller Turle Tactio med D-ring. En forklaring kan være at bittet presser mot tungen, og da anbefaler jeg et Verbindend bitt, eventuelt med D-ring.

  3. Dersom hesten går på kandar og ikke vil lukke munnen helt, vil jeg anbefale å vurdere en tynnere stang og et tynnere bridonbitt.