Månedens inspirasjon: Global Champions Tour

Den olympiske mesterens visjon: Verdens beste ekvipasjer på verdens fineste destinasjoner. Bare det beste for de beste.


Av: Redaksjonen
Publisert: 16. juni 2019

 
Foto: Stefano Grasso / LGCT

Foto: Stefano Grasso / LGCT

Visjonen min er klar: bare det beste for de beste.
— Jan Tops, grunnlegger og president av Longines Global Champions Tour og medgrunnlegger av Global Champions League
 
 

Den fjortende sesongen av prestisjefulle Global Champions Tour kickstartet i spektakulære Doha og har i år introdusert St. Tropez og Stockholm som nye destinasjoner til listen som allerede inkluderer Monaco, Paris, Shanghai og Miami Beach, for å nevne noen. Den nederlandske OL-gullmedaljøren, businessmogulen og ektemannen til “the queen of showjumping”, Edwina Tops-Alexander, grunnla Global Champions Tour i 2006. Jan Tops’ initiativ arrangeres ikke under FEI-flagget, som for eksempel World Cup og Nations Cup-eventene, men samler sprangeliten som er rangert på FEI Jumping World Rankings topp 30-liste. Og noen velfortjente wildcards. Den private touren og ligaen er desidert rikest i sprangsporten.

I 2014 vant sammenlagtseirer Scott Brash nesten 300 000 euro – den største enkeltpremien i sporten noensinne. Ekslusivt? Veldig. Men det har heller aldri vært lettere å følge med på toppsporten, for de sender alt live fra hvert stevne nesten hver uke og har stort fokus på å løfte frem profiler og prestasjoner på sosiale medier. Uten betalingsmur. Luksus.

 
logghhooo.jpg
 
Ben Maher & Explosion W i Cannes / foto: Stefano Grasso / LGCT

Ben Maher & Explosion W i Cannes / foto: Stefano Grasso / LGCT

 
 
 

Ikke rart mange av de beste prioriterer GCT over det meste annet. For å bli best trenger man midler for å komme til toppen – og ikke minst for å holde seg der. Prispenger over heder og ære. Blant annet FEIs Sports Forum har flere ganger diskutert hvordan man skal unngå at sporten blir for elitistisk i en verden der de fleste stevner ikke lønner seg økonomisk og ryttere uten gode sponsorer og samarbeidspartnere ikke har mulighet til å være med i toppsporten. “Global Champions Tour er en milepæl for hestesporten og effekten av initiativet har tatt det som i utgangspunktet var en europeisk sport til et globalt nivå”, uttaler Jan Tops på Global Champions-nettsidene.

 

Omdiskutert

I skrivende øyeblikk går finalen av Stockholms første GCT. Sverige har prestert på høyeste nivå og vunnet de store pengepremiene, men mange er kritiske. I en kronikk i Expressen skriver Nicolinn Törnmalm at “Jan Tops og Global Champions Tour symboliserer alt som er feil med sporten […] Verdensener Steve Guerdat har tatt et tydelig valg ved å aktivt velge bort Global Champions Tour som en protest mot det han mener er et urettferdig system der pengene går foran talent. Dessverre er han ganske alene på barrikadene. Et stort flertall av ryttere og hesteeiere velger pengene. Den svenske ridesporten er ute på dypt vann. Det går ikke an å si annet enn konkurransen på Stockholm stadion. Her har ryttere kjøpt seg plass i startfeltet og valgt bort verdenscupkonkurranse for å i stedet konkurrere om millioner av kroner”. Men Tops ser ikke problemet med verken utviklingen i sporten eller konseptet, men poengterer at “det er helt opp til rytterne og eierne å velge hvor de ønsker å konkurrere”.

 
 
Nå vil andre arrangementer innenfor sporten prøve å nærme seg GCT-nivå. Det betyr at de øker prispengene, noe som er fantastisk for sporten generelt og veldig bra for både ryttere og hesteeiere spesielt. Det var ett av målene mine da jeg startet Global Champions Tour.
— Jan Tops
 
tops1.jpg
 
 

GCT-VINNERE:

2006 – Ludo Philippaerts
2007 – Albert Zoer
2008 – Jessica Kürten
2009 – Michel Robert
2010 – Marcus Ehning
2011 – Edwina Tops-Alexander
2012 – Edwina Tops-Alexander
2013 – Scott Brash
2014 – Scott Brash
2015 – Luciana Diniz
2016 – Rolf-Göran Bengtsson
2017 – Harrie Smolders
2018 – Ben Maher
2019 – ?

 


Global Champions League

 
 
 

Global Champions League tar teammentaliteten og lagånden fra de store mesterskapene inn i nesten ukentlige oppgjør mellom lag satt sammen av favorittekvipasjene våre – på tvers av landegrenser. Konseptet er nyskapende for hestesporten med skarp rivalisering og taktiske kamper på veien mot den avgjørende Global Champions Playoffs, alt i spesialdesignede, flashy stevnejakker.

Team som London Knights (Olivier & Nicola Philippaerts, Ben Maher og Martin Fuchs m.fl.), Shanghai Swans (Peder Fredricson, Daniel Deusser m.fl.), Scandinavian Vikings (Geir Gulliksen, Evelina Tovek, Christian Ahlmann m.fl.) og St. Tropez Pirates (Edwina Tops-Alexander, Athina Onassis m.fl.) kjemper om poeng på veien mot finalen i Praha i slutten av november. Hvert team må nå også ha med seg en lovende U25-rytter på laget, for sånn fortsetter satsningen å løfte talenter inn i den absolutte toppsporten.

 
 
 
Global Champions League er et strategisk steg fremover i utviklingen av sporten. Den vil forandre opplevelsen av sporten for millioner av fans over hele verden når de kommer så nære sine favorittryttere og -hester. Vi er pionerer når det kommer til å sikre sprangsportens fremtid ved å alltid fokusere på toppsporten og hestevelferd.
— Jan Tops