Med dressur som levebrød

Da Pernille Norbeck Østvold var 16 år gammel flyttet hun til Danmark for å jobbe med hingster. En beriderutdannelse og en dressurjobb i Tyskland senere flytter hun tilbake til Norge for å bli dressurtrener på Østern Brug i Bærum.


Av: Redaksjonen
Publisert: 15. januar 2019

pernilleostvold1.jpg
 

Det er lett å la seg imponere av bakgrunnen til Pernille. Ikke bare har hun to beriderutdannelser, hun kom også ut som beste dressurberider i sitt kull i Tyskland. Og det på et språk som hun ikke kunne et ord av før hun flyttet til det store hestelandet. Men det har ikke alltid bare vært en dans på velpreparerte dressurbaner for Pernille – det vært lange dager og mye tungt arbeid. Mange tror jobben bare dreier seg om å ri flotte hester dagen lang, men det er bare en liten del av det. Stallarbeidet og management-jobben skal også gjøres.

Om man vil bli berider må man være innstilt på lange dager i stallen, få oppturer og mange nedturer.
— Pernille Norbeck Østvold

Pernille er bosatt like utenfor Berlin hvor hun lever med samboer og en datter på snart to år. Stallen hun jobber på ligger landlig til, hestene har store beiteområder og mye plass til å være hest. 2018 var hennes første år som selvstendig berider etter et år i barsel. Hun har rukket å etablere seg godt etter mammapermen og har mange flinke ekvipasjer hun hjelper daglig for at de skal nå sine mål.

– Et liv med hest på fulltid når man har barn må planlegges godt. Det er også viktig med en familie som har forståelse for yrket og som er villig til å ofre litt ekstra. Skal du leve av hest er det ikke noe som heter helger og helligdager, sier Norbeck Østvold.

 
 
pernilleostvold2.jpg
 
 

Beriderutdannelsen

I 2018 kjøpte Pernille Zeth (Blue Hors Zatch - Fûrst Heinrich), en 4 år gammel norsk varmblodsvallak. En hest hun beskriver som Gummi-Tarzan, mest fordi han elsker å løpe på store uteområder med andre hestekamerater, men også fordi han har en spenst som hun ser et potensial i. 

– Zeth er utrolig tillitsfull og kosete. Han er positiv og veldig lærevillig. Jeg gleder meg til å utdanne han videre og se hvor veien bringer oss som ekvipasje i årene som kommer! 

Dressurberideren er en ekte ildsjel. Hun er målrettet og ser muligheter der andre ser hindre. Ifølge henne selv kunne hun ikke gjort noe annet enn å jobbe med hest og hun snakker ivrig om de største forskjellene på beriderutdannelsen i Danmark og i Tyskland. I Danmark skal man igjennom et halvt års skoleforløp på landbruksskolen i Århus. Der blir man blir testet i alle temaene man må bestå for å bli berider. I Pernilles kull var de 50 elever på skolen – kun halvparten ble godkjent til å ta eksamen og kun fem elever bestod. Pernille var én av dem. 

– Etter landbruksskolen venter seks års praksis i en stall. Jeg gikk to år i lære hos en dansk berider før jeg valgte å flytte til Tyskland for å begynne på den tyske beriderutdannelsen. Her var det én dag i uka med skole, resten var arbeid i stallen. 

I 2014 bestod hun alle eksamener og ble uteksaminert som tysk berider. 

 
 
pernilleostvold3.jpg
Jeg har alltid visst at jeg en dag skal hjem til Norge igjen.
— Pernille Norbeck Østervold
 

Jobbtilbudet

I april vender Pernille og familien mulen mot Norge og virket som dressurtrener på Østern Brug i Bærum. Som småbarnsmor ble savnet av familie og venner for stort. I tillegg vil hun gi datteren den samme, trygge oppveksten hun selv hadde. Hennes nye arbeidsplass er et moderne rideanlegg med 80 hester, både privateide og til rideskoledrift. Ukentlig tilbyr Østern, og snart også Østvold, rideopplæring til 350 hesteinteresserte i Oslo, Bærum og omegn, i tillegg til hyppig konkurranseaktivitet ivaretatt av Bærum rideklubb, en av landets mest tradisjonsrike rideklubber når det kommer til sportslige resultater og aktivitet på både dressur- og sprangbaner.

– Tilbudet jeg har fått på Østern Brug gjør at jeg kan kombinere undervisning og ridning, så det gleder jeg meg veldig til. Jeg har vært i Norge hver måned i flere år for å undervise i dressur, og gleder meg til å kunne følge opp mine norske elever mer regelmessig. 

Interessen for dressur startet allerede som liten, lidenskapen for grenen ligger i forståelsen mellom hest og rytter. Norbeck Østervold snakker engasjert om hvor viktig det er med følsomhet, samt det å ha evnen til å lese og tolke hestens språk. Hun mener det er viktig å reflektere over egne feil og heller kapitalisere på det, slik at det neste gang er noe som blir positivt for både hest og rytter. På spørsmål om Pernille kan beskrive seg selv som rytter, kommer adjektivene som helt rene, luftige galoppbytter: Konsekvent, rettferdig og ivrig.

 
 
pernilleostervold4.jpg
 
 

5 kjappe med Pernille:

 1. Nevn tre ting du ikke kan klare deg uten? 
  Familie, jobb og en sunn kropp.

 2. Hvordan holder du motivasjonen oppe?
  Jeg blir veldig motivert av fremgang på hestene jeg rir og rytterne jeg underviser!

 3. Hvem inspireres du av? 
  Jeg inspireres av mennesker som klarer å få noe positivt ut av enhver situasjon. 

 4. Hva fascinerer deg mest med hest? 
  At man aldri blir utlært! 

 5. Hva er målet for 2019? 
  Målet for året er først og fremst å komme godt i gang med ny jobb og bli kjent med nye ekvipasjer på Østern Brug. Og så er jeg veldig spent på hvordan utviklingen til hestene jeg rir i det daglige fortsetter. Vi har et par drømmemål, men akkurat de holder jeg for meg selv.