Patrik Kittel: Hele verdens dressurkonge

Patrik Kittel. Mannen med sportens bredeste smil og mest originale kür-musikk. En svenske i Tyskland, med Isabell Werth som trener og en viljestyrke de fleste andre bare kan drømme om. 


Av: Redaksjonen
Publisert: 02.02.2019

Kittel og Delaunay OLD da de satte ny svensk rekord under   SIHS 2018  .

Kittel og Delaunay OLD da de satte ny svensk rekord under SIHS 2018.

 

– Hadde jeg ikke drevet med hest ville jeg nok vært en mental coach eller noe sånt. Å få lov til å hjelpe mennesker, oppmuntre og utvikle er noe av det jeg brenner mest for. Heldigvis får jeg daglig lov til det som rytter også. Å høre at jeg inspirerer andre betyr enormt mye for meg.

Favorittøvelsene er piaffe og passage. Skal han på ferie reiser han helst til Hamilton Island. Patrik Kittel (43) er ranket som nummer 10 i verden og har målet for 2019 klart:

– Jeg skal være en bra pappa for Emilia. Ja, også skal jeg selvfølgelig prøve å ta medalje for Sverige under EM. 

Mer enn bare flosshatt og kandarbitt

Uten familien og teamet sitt hadde ikke hverdagen gått rundt for Patrik. På hans egen Instagram-feed dukker det stadig opp glimt fra livet som familiefar, i god miks med dressurprestasjoner i verdensklasse og videoer fra stallen. Han byr på seg selv, deler erfaringer og inspirerer en hel verden med en «happy» tilnærming til livet som topprytter.

– Be happy er noe jeg sier til meg selv hver dag. Dressur er preget av mye tradisjon og perfeksjonisme. For at sporten ikke skal bli utdatert mener jeg det er viktig at vi som ryttere er åpne. At vi prater og tør å vise at vi også gjør feil. Dressur er så mye mer enn flosshatter og kandarbitt. Jeg vil i alle fall gi folk et innblikk i min hverdag, og forhåpentligvis vise at vi dressurryttere også er mennesker det går an å identifisere seg med. 

Du får ikke følelsen av å snakke med en av verdens fremste innen den relativt konservative grenen når du møter ham. Heller tvert imot. Det er noe særegent med Patrik Kittel. Han er jovial som få, med glimt i øyet og mer latter enn ord. I tillegg er han reflektert rundt sporten han er i spissen av. Målrettet og kreativ i måten å nå toppen på. Selv var han ikke noe utpreget talent, men han ga aldri opp og grep alle sjanser han fikk. Det gjør han fremdeles. 

 
Mye handler om vilje, hardt arbeid og ydmykhet. Du trenger ikke være et kjempetalent, men du må ville det mer enn andre. Ikke bare med store ord, men gjennom hard jobbing.
— Patrik Kittel
Bilder lånt fra Kittels   Instagram.

Bilder lånt fra Kittels Instagram.

 
 

Svensk lösgodis & rockete kür

Favorittmaten hans er sushi. Han ser opp til Charlotte Dujardin for hennes sits og innstilling som rytter. Kona og datteren Emilia, eller Ems som hun er bedre kjent som, betyr alt. I tillegg har han en forkjærlighet for en viss vennegjeng på seks, bosatt i New York.

– Jeg elsker tv-serien Friends. Hvis jeg virkelig skal slappe av tilbringer jeg tid med familien min. Og en pose svensk “lösgodis. Hur himla gott som helst”.

Når han ikke sitter i salen holder Patrik seg i form med løping, styrketrening, svømming og trilling av barnevogn. På hesteryggen holdes han i tøylene av selveste Isabell Werth.

– Isabell er en skikkelig fighter og et unikt hestemenneske. Hun er alltid ærlig og rett frem i sine tilbakemeldinger som instruktør. Å få trene for henne er ekstremt inspirerende og lærerikt for meg. 

En perfekt dressurhest beskriver han som en hest med sterk vilje, talent for samling og snille øyne. Som rytter beskriver han seg selv som sta, nysgjerrig og glad. På spørsmålet om hvorfor det ble dressur, kommer latteren frem.

– Nei, jeg var vel for dårlig til å hoppe, da!

Å lage skikkelig show med originalt musikkvalg til sine kür-programmer er noe han elsker å engasjere publikum og dommere med. En jublende arena er noe han mener dressurverden burde ha mye, mye mer av.

– Når jeg lager en kür begynner det i hodet mitt. Jeg vektlegger hestens og mine egne styrker. Etter å ha tenkt meg til et utgangspunkt, rir jeg programmet. Så justeres det til jeg er fornøyd. Deretter filmes det og sendes til musikkprodusenten min Michael Erdmann. Han jobber også med Isabell. Veien til en kür er ikke alltid like lett, og tidvis skikkelig frustrerende. Resultatet er allikevel som regel alltid noe jeg er stolt over. 

 
 
 
Jeg tror det er på tide å se på hvordan vi kan utvikle sporten videre.
— Patrik Kittel
 

Morgendagens helter

En vanlig dag starter klokka seks. En time senere, etter en kort frokost, sitter han i salen. Dagene hjemme fylles som regel av ridning, undervisning og møter. Kvelden tilbringes sammen med familien. 

– Hvis jeg skal gi noen tips til morgendagens ryttere, må det bli å studere de som er bedre enn deg, prøv og feil. Aldri gi opp, og vær glad. 

For å forebygge skader og holde hesten smidig og sterk er anbefalingen også klar.

– Jobb masse i skritt. Ha en myk fremridning. Avslutt når hesten gjør noe riktig for å holde oppe motivasjonen, og ta tilstrekkelig med pauser underveis.

For fremtiden tror han dressursporten hadde hatt godt av å deles opp i ulike ligaer, litt som i fotball, for å holde publikumsinteressen oppe. 

– Det kan rett og slett bli litt kjedelig for publikum å se 40 ekvipasjer ri akkurat det samme programmet. Det er jo en grunn til at kür er en favoritt hos flere enn meg. Følelsen av å ri opp midtlinjen mens hele salen jubler og klapper er en helt vill opplevelse. Jeg streber alltid etter å gi publikum noe overraskende å se på!