Portrett: Verdensener Steve Guerdat

Sveitsiske Guerdat begynte hos Tops, brøt opp i alt – og endte på topp.


Av: Redaksjonen
Publisert: 14. april 2019

Guerdatcollage.jpg
rdskk.jpg
 
 

Han presterer alltid når det trengs som mest. Et fokusert steinansikt mot mållinjen og en finger i været når han stjeler seieren med tre hundredeler av et sekund. Sveitsiske Steve Guerdat er iskald i pressede situasjoner – og presset om å fylle store ridestøvler har vært der siden faren i 1984 kom hjem med et par jodphurs i størrelse to år. De kom hele veien fra Los Angeles, hvor Philippe Guerdat representerte Sveits på sprangbanen. Guerdat-navnet hadde ikke særlig med penger til seg, men veivalget lå i kortene.

På hestehandlerbestefarens gård i Bassecourt i nordvest-Sveits viste unge Steve et helt annet talent enn Guerdat senior. Han var mer med hestene enn mennesker i det han etter verdenscup-seieren kaller en ensom sport. Man jobber alene – og med seg selv – frem mot øyeblikkene man står på toppen av pallen foran 12 000 tilskuere i Scandinavium. Allikevel er historien om Steve Guerdat en om hestene og menneskene som har vært der for ham.

 

Tops-etappen

Tidligere verdenscupvinner Beat Mändli trente Steve som tenåring og tok i mot ham hver eneste sommerferie. Mändli er kjent for å jobbe hardt – og Steve delte Mändli-mentaliteten, så han jobbet seg syk over somrene og droppet ut av skolen for å satse på en karriere som profesjonell rytter. Beat var til stede i Scandinavium for å se Steve nå nok et stort mål. Etter Guerdat fikk britiske Ben Maher Mändlis mentorhjelp. Også han skulle bli World Number One og olympisk mester.

Guerdat gjorde seg så bemerket på de sveitsiske sprangbanene at han tidlig ble en av få som har fått den avgjørende telefonen fra hestemogul Jan Tops. Nederlandske Tops var hestehandler og sprangrytter på toppnivå, er grunnleggeren av Global Champions Tour og er i dag gift med Edwina Tops-Alexander. Som 20-åring tok Guerdat over etter svenske Rolf-Göran Bengtsson som Tops toppberider. Han var helt avhengig av det top notch hestematerialet Tops kunne tilby. Av samme grunn som Bengtsson forlot toppstallen i Valkenswaard før ham, leverte Guerdat i 2006 en oppsigelse basert på erfaringen at hestene hans kunne bli solgt når som helst og at han igjen og igjen ble stående på bar bakke. Jan Tops er først og fremst en businessmann. Steve ville mer. Innen han fylte 25 var han inne på listen over verdens ti beste sprangryttere.

 
 
rødstrek2.jpg
Når faren din har ridd OL, vil man jo gjøre det samme [...] Ridningen lærte jeg av faren min og Beat. Jeg trengte erfaringen jeg fikk hos Jan, [...] men Jan og jeg har forskjellige verdier i livet.
— Steve Guerdat

// private bilder lånt fra steveguerdat.com

rdstrk2.jpg
 
 

Tro til flagget

Tops-exiten førte nesten til at Guerdat i 2006 gav opp sitt sveitsiske statsborgerskap for en plass på politikeren og sprangrytteren Alexander Onishschenkos skreddersydde Ukrainske spranglag. Ukraineren hentet blant annet tyske Katharina Offel og Belgias Gregory Wathelet til et lag som under Philippe Guerdat som Chef d’Equipe nesten tok en sensasjonell bronse i Aachen-VM. Men landslagsjefens sønn kom aldri dit, han klarte ikke se for seg å feire sine fremtidige prestasjoner til Ukrainas nasjonalsang. Steve forlot Onishchenko på dagen. Broren Yannick måtte hente ham i Belgia, Steve hadde ikke bil og visste ikke hvor han skulle. Han kunne flyttet hjem til foreldrene, men han hadde ingen hester der. Kort tid etter fant matchmakeren Yves Piaget Tresor, hesten som tok Steve til podiumet i verdenscupfinalen i Las Vegas.

Podiumet i Gøteborg delte Guerdat med et familienavn som har gjort en stor forskjell i Guerdats karriere. Thomas Fuchs, faren til årets verdenscuptoer Martin, gjorde langt mer enn jobben som coach for Steve i årene som ledet opp til sveitserens karrierehøydepunkt. Guerdat lå nære verdenstoppen og red blant annet hjem en OL-bronse og et EM-gull på hestene Tresor og Jalisca før Nino kom inn i livet hans i 2010.

 
 
ggold3.jpg

// foto lånt fra steveguerdat.com

Nino er en legende. Ikke bare fordi han vant olympisk gull eller tok en andreplass i to verdenscupfinaler. Han deltok ikke i så mange shows, men når han gjorde det, endte det alltid med topplasseringer. Han er ikke bare min beste hest, han er uten tvil en av de beste hestene i sportens historie.
— Steve Guerdat på Ninos pensjonsmarkering i Geneve, 2016
 
 

Gull-Guerdat

To år før London-lekene oppdaget Fuchs den da ni år gamle franske hesten på et stevne i Tyskland. Samme høst kjøper multimillionær og polo-patron Urs Schwarzenbach hesten Guerdat omtaler som “a bit special, a freak” til Steve. Nino du Buissonnets hadde et spesielt temperament, men etter å ha prøvehoppet et par småhinder fantes det ikke tvil hos Steve. Et par gode verdenscup-plasseringer, en Global Champions Tour-seier… I 2012 ble han den første sveitseren til å vinne individuelt OL-gull siden 1924, foran Nederlands Gerco Schroder på London og irske Cian O’Connor på tidligere norskeide Blue Loyd 12.

Folk forventet mer av Guerdat etter OL-gullet. Særlig følte han på at det sveitsiske hjemmepublikummet kunne gå hjem skuffet hvis han ikke vant alle klasser der han stilte til start, men han har alltid prøvd å ikke la publikums forventninger gå inn på ham.

 
 
rld22.jpg
Det mest frustrerende med denne sporten er at jeg ikke kan dominere sporten min som en tennisspiller eller sprinter kan. Når du er raskest kan ingen slå deg på en god dag, men i sprangridning taper du 95% av tiden. Hestene holder deg nede på jorden.
— Steve Guerdat til Horse Sport International i 2013
rødstrek.jpg
 
 

Guerdat-fansen hadde ingen grunn til å bekymre seg – de hadde mer i vente. I 2015 tok Paille de la Roque og Guerdat en fabulous Las Vegas World Cup Finale-win, før han med Corbinian forsvarte seieren, denne gangen i 2016s Gøteborg-finale. Den sommeren tok Steve med seg Nino til OL-karnevalet i Rio. Med en fjerdeplass i ridebukselomma ble sommerlekene hestens siste mesterskap, før Guerdat pensjonerte ham på hjemmebane i Geneve i desember 2016. Nå lever pensjonisten et rolig liv som olympisk mester i en landsby med under fire tusen innbyggere. Guerdat flyttet i 2017 fra Schwarzenbachs Herrliberg-anlegg til den velkjente drømmedestinasjonen Elgg, øst for Zürich.

 
 
 
 

Verdens beste

I oktober 2018 åpnet Guerdat og Bianca verdenscupen med en fjerdeplass på Telenor Arena (se stemningsrapporten fra Kingsland Oslo Horse Show her). Til finalen i Gøteborg hadde han med seg en fersking som i følge Steve er en langt enklere hest å ha med å gjøre enn Bianca, med mye blod og en bedre galopp, selv om han “mangler hennes genious”. Guerdat kom til den svenske vestkysten med håp, men Alamo hadde aldri gått et sånt mesterskap, eller i det hele tatt hoppet så store klasser før. Nykommeren viste seg verdig et startnummer under Steve Guerdat som i Gøteborg ble en del av en eksklusiv elitegruppe med ryttere (Meredith Michaels-Beerbaum (GER), Rodrigo Pessoa (BRA), Marcus Ehning (GER) og Hugo Simon (AUT)) som har vunnet World Cup-finalen hele tre ganger.

Mesterskapsdebutanten Alamo overrasket alle. Steve overrasket ingen.

 
 
Alamo sjokkerte hele verden i dag. Han hører hjemme med de aller beste og jeg er veldig stolt av å få dele en del av min historie med hesten...
men ingen kan måle seg med Nino.
— Steve Guerdat om Alamo etter World Cup-seieren