SMS-prat: Camilla Frey

Det tok bare et år fra hun begynte med Mounted Games til hun representerte Norge under VM i Kentucky. Vi har tekstet med skuespiller og MG-topprytter Camilla Frey.


Av: Redaksjonen
Publisert: 21. april 2019

Foto / András Varga

Foto / András Varga

 

Hei, Camilla! Hvordan går det?

Hei! Nå er sesongen endelig i gang, og våren i anmarsj, så ingen tvil om at det booster en kaotisk hverdag på en positiv måte! 


Kan du fortelle oss om deg selv? 

Absolutt! Jeg kommer opprinnelig fra Frei på Nordmøre. Jeg bor og jobber i Oslo som freelance-skuespiller innen film, TV og teater og er tilknyttet Det Andre Teatret, som er et improvisasjonsteater som har holdt det gående siden 2011. Ellers så trener jeg og konkurrerer aktivt i Mounted Games. 


For noen år tilbake drev du med sprangridning før du tok en pause og begynte med Mounted Games. Hva fikk deg til å bytte gren? 

Jeg hadde aldri hørt om MG før jeg så det på Oslo Horse Show i 2010, og ble fullstendig oppslukt fra første stund. Det tok en liten stund før jeg fikk muligheten til å drive aktivt med hest igjen pga jobb, men da jeg bestemte meg for å begynne igjen visste jeg at jeg kom til å angre hvis jeg aldri prøvde MG. Det er nok noe utradisjonelt å begynne når man er godt over 30 år, men jeg tenkte at så lenge reglene sier at jeg kan, så må man bare «gønne på». Og jeg har aldri angret siden! 


Kan du beskrive ponnien din, Charlie? 

Temperamentet hans vil jeg beskrive som stødig, men krevende. Stødig fordi han har ingen unoter ved håndtering og ridning, men krevende fordi det er mye hest i lite format. Vi har vært en ekvipasje siden juli 2014, og det var mange som hadde liten tro på at det skulle gå bra, da jeg var fersk i gamet, og han var en av Norges beste ponnier innen grenen. Det har absolutt ikke vært en dans på roser, men kjemien var der fra første stund og det teller enormt mye for meg. Den største ulempen ved Charlie er at han ikke lar seg fange inn på beite. I små paddocker går det bra (etter mye trening), men på større beiter leker han gjerne «utemmet villponni». Så da må det kløkt og tålmodighet til.  Ellers er Charlie morsom, kosete, elsker å reise og konkurrere, snill med andre hester og mennesker og lar deg vite veldig fort hva slags humør han er i. Jeg har en enorm kjærlighet for denne ponnien, han har lært meg så utrolig mye både på gamesbanen og utenfor. 

 
 
mgfrey1.jpg
 
 


Mounted Games krever mye tillit mellom hest og rytter. Hvordan jobber du med nettopp dette? 

Jeg tilbringer mye tid med Charlie, både på hesterygg og på bakken. Jeg legger opp til en variert treningshverdag, med både baneridning, tur, klatring, horsemanship, games osv. Slik finner man ut av hvordan hesten er i forskjellige settinger, og hvordan man skal finne kommunikasjonen best mulig mellom hest og rytter.


Hva er det beste med MG?

Utover adrenalinkicket hvert race gir, vil jeg trekke frem at det er en sport for alle ryttere uansett hva slags ressurser man har. Og så blir man fort en del av det vi kaller «Gamesfamilien», for det er et relativt lite miljø hvor det er lett å bli kjent med folk fra alle verdenshjørner. 


Hvilken øvelse synes du er vanskeligst? 

Det kan faktisk variere litt. Akkurat når man tror man har funnet ut av et race så kan det plutselig bli det racet du failer mest i. Men det er jo også en del av moroa. Rideveier er viktige, timing og presisjon, avpassing av fart, hvordan ta imot og gi en veksling. Alt dette spiller inn. Akkurat nå er vel racet som heter Jousting min største utfordring. Det er kanskje ikke det mest kompliserte, men jeg er absolutt ikke stabil der. Så der må det mer trening til :)


Hvilke kvaliteter definerer en god MG-hest? 

Det kommer helt an på preferanser og nivå, men gode pointere er en ponni som har god fart, kaldt hode, svinger lett og er lysten på å gjøre jobben. Et pluss er også at den går godt overens med andre hester, siden vi jobbet tett sammen på lag og parkonkurranser, og det er mange ponnier på banen sammen til enhver tid. 


Beskriv deg selv som rytter med tre ord?

Omtenksom, fornuftig og nøyaktig. 

 
 
Foto / András Varga

Foto / András Varga

 
 

Sporten innebærer jo svært høy fart og krevende øvelser. Blir du noen gang redd? I så fall, hvordan jobber du mentalt?

Jeg er generelt uredd som rytter, så i utgangspunktet nei. Men jeg har pådratt meg noen skader som f.eks. ankelbrudd ved påhopp som har gjort at jeg har fått en mental sperre som det har tatt tid å løsne opp i. Da har jeg gått tilbake noen steg, lavere tempo, mer teknikktrening med ponnien, for så å bygge opp igjen til dit man sikter. 

 
 

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

Det kommer helt an på hvilken periode av året det er. Nå for tiden kan en vanlig dag se slik ut: jeg står opp en eller annen gang mellom kl. 06-09, mulig drar på turné, prøver eller audition hvis det er booka. Deretter drar jeg opp til stallen og tilbringer minst 2-3 timer der, før jeg drar hjem og ordner meg til kveldens forestilling, som pleier å spilles rundt kl. 20. Innimellom alt dette prøver man også å være sosial med venner, men det må alltid skje etter at jeg har vært i stallen. Charlie kommer først :) 

 
Bilde fra Det Andre Teatret lånt fra   @camillafrey på Instagram

Bilde fra Det Andre Teatret lånt fra @camillafrey på Instagram

Er det vanskelig å kombinere en jobb- og skuespillerkarriere med å være blant de beste i landet i MG? 

Takk for komplimentet! Og ja, jeg jobber som skuespiller, og noen ganger kan det være en utfordring, spesielt hvis jeg må være borte på turné i lengre strekk av gangen. Da har jeg hatt god hjelp av andre gamesryttere som har vært fantastiske og stilt opp! En annen ting som kan være utfordrende er skader. Da jeg brakk ankelen på trening, spilte jeg forestillinger med Riksteatret, og måtte stå på scenen 4 timer etter det skjedde, foran 600 publikummere. Da var det bare å tape ankelen så godt det lot seg gjøre, hive innpå med smertestillende og gjennomføre. Jeg tror jeg spilte 12 forestillinger med brukket ankel, alt i alt. 

 

Hvordan forbereder du deg i forkant av stevner?

Jeg går gjennom racelisten og ser på rekkefølgen. Legger opp en plan i hodet hvordan jeg skal ri de ulike racene. Er det noe jeg føler jeg burde gå igjennom med Charlie så tar jeg en rolig teknikktrening tidligere samme uke som stevnet skal være. Kan også innimellom se på gamesfilmer av ryttere/lag jeg synes er flinke, for å få en liten inspirasjonsboost. Og så setter jeg meg selv i positiv modus, og gleder meg til å ri! 


Hva er høydepunktet i rytterkarrieren så langt?

Det var stort å få representere Norge under VM-lag i Kentucky i 2015, året etter jeg hadde startet opp med MG. Jeg og Charlie ble beste norske ekvipasje under VM i fjor, noe jeg også er veldig glad for. Ellers så er det noen seiere og pallplasser på hjemmebane som man er ekstra stolt over, ikke fordi det er mest prestisjefylt, men fordi man har jobbet så hardt for det og får stå side om side med noen av de man beundrer mest i sporten. 


Hvordan vil du beskrive MG-miljøet i Norge?

Imøtekommende, varmt og fullt av herlige mennesker i alle aldre! 


Har du noen anbefalinger til folk som er nysgjerrige på MG og som kunne tenke seg å prøve det ut?

Ja! Ta kontakt på Mounted Games Norway, eller Mounted Games NRYF på Facebook, evt. Borge MGA på Facebook og @mga.norwayofficial på Instagram. Da kan de få svar på om det finnes gamesryttere/trenere i nærheten hvis man ikke vet om det er det. Vi er alltid også behjelpelige med å reise til steder for et introkurs/clinic. Noen ganger kan man også komme på clinics hvor det er mulig å leie ponni, hvis man ikke har selv. Hvis man har ponni og vil prøve litt på egenhånd, så ligger det filmer på rytter.no som beskriver/viser de forskjellige racene, og mye av utstyret kan man lage på egenhånd. Og om man er medlem av en rideklubb, kan man høre om mulighetene for å ha et introkurs der, og man kan få kjøpt rabatterte utstyrspakker via Rytterforbundet også. Men det viktigste; er du nysgjerrig og har lyst å prøve; DO IT! Vi vil ha flere i Gamesfamilien!

 
 
Foto / András Varga & Ada Marlene Vrolijk

Foto / András Varga & Ada Marlene Vrolijk

 
 

Hva er målet for 2019?

A-finale og pallplass på NM Individuelt og Norske Par, A-finale og topp 5 i Nordisk Individuelt og Nordisk par!

Helt til slutt… fortell oss en hemmelighet!

Jeg leker med tanken på å dra til New Zealand i vinter for å gjøre en sesong Games der!