SMS-prat: Caroline Walan Brekke

En hest som har gått Badminton, toppresultat i EM og nattskift på Gardermoen. Vi har tekstet med den helt ferske seniornorgesmesteren i feltritt – 20 år gamle Caroline Walan Brekke.


Av: Redaksjonen
Publisert: 21. september 2019

CWB1.jpg
 
 

Gratulerer så mye med NM-gullet, Caroline! Først, fortell oss om deg selv!

Hei! Jeg er 20 år og driver for øyeblikket kun med hest og jobb. Som regel finner du meg enten på Starbucks Gardermoen, hvor jeg har jobbet som skiftleder i snart 2 år, eller på Skedsmo gård hvor både jeg og ODT Ghareeb bor. Jeg har holdt på med hest så lenge jeg kan huske, og da jeg var 9 år klarte jeg å overtale mine foreldre til å kjøpe en ponni. Siden da har det var hest, hest, hest. Og jeg elsker hvert sekund av det! 

Jeg begynte aktiv å ri feltritt i 2013 og siden har jeg ridd en rekke NM, Nordisk og i 2019 ridd mitt første europamesterskap. Har ridd meg til en rekke medaljer i NM, både lag og individuelt med et individuelt gull for senior forrige helg. Hesten som oppfyller mine drømmer er ODT Ghareeb, som jeg kjøpte i 2017. Hvordan begynte du med ridning? Og hvorfor ble det feltritt du satser på?

Jeg lekte aldri med dukker når jeg var liten, det var heller en lekehest jeg hadde i hånda, så har vel alltid hatt en stor interesse for hester. Jeg begynte på rideskole og etter noen år med fôrhester, kjøpte mamma og pappa en ponni til meg og søsteren min. På den tiden viste jeg ikke engang at det fantes feltritt i Norge, så jeg red for det meste litt sprang og mye tur. Det var ikke før jeg flyttet til Skedsmo gård for nesten 10 år siden at jeg ble introdusert til feltritt for første gang. Etterhvert kjøpte jeg en feltrittsponni fra England som jeg startet noen stevner med. “Mac”, som han het, virkelig kickstartet interessen for feltritt. Adrenalinet og kicket man får av ri i terrenget gjorde at jeg fort fant ut at dette var noe jeg ville fortsette med. Den gleden man får i mål etter en krevende og tøff bane er noe helt for seg selv. Hva gjør du når du ikke er i stallen eller ute på stevner?

Etter videregående har jeg tatt friår for å fokusere på hest og jobbe. Jeg er mye på Starbucks og trives veldig godt. Arbeidstidene passer veldig bra med tiden jeg trenger i stallen. De fleste vaktene jeg har starter 04:00 på natten og er ferdig rundt 12, så jeg har mye tid til hest, treninger, familie og venner resten av dagen. Du rir feltritt på 3*-nivå og gjorde det veldig bra YR-EM i Nederland i sommer. Det er stort! Fortell oss om hvordan det var?

Det var helt utrolig å endelig bli tatt ut til å ri mitt første europamesterskap! Det var mye trening og planlegging før avreise. Etter en feilfri runde under Renswoude Horse Trials sin tøffe bane noen uker før, så kjente vi oss veldig klare for EM. 

Det var helt fantastisk å møte kjente fjes igjen fra tidligere stevner rundt om i Europa, og ikke minst få kunne ri på en så flott plass som Maarsbergen. På tirsdag var terrengbanen åpen og rytterene kunne få sitt første inntrykk av banen. Den var stor, teknisk og stilte mange vanskelige spørsmål. Dette er desidert den tøffeste banen jeg har ridd og siden terrenget ikke gikk før på lørdag, hadde man mye tid til å tenke over banen. Å ri i mål etter en feilfri runde på en bane som skapte MANGE problemer, må være det mest minnerike øyeblikket i mitt liv. Ghareeb er så modig og virkelig en spesiell hest i mine øyne. Når det var tid for sprangen dagen etter, var det ikke til å merke at han hadde løpt 10 minutter gjennom tøft terreng dagen før. Fortsatt full av krutt og vi red en feilfri runde på sprangbanen også! Det er alltid litt rart å se alle pakke sakene sine og reise etter et slikt stevne, man ønsker ikke at de øyeblikkene skal gå over. Men, den lange turen hjem kjentes ikke så tung ut etter en så fantastisk uke.

 
 
logghhooo.jpg
 
stjnerkj.png
 
166B5DA4-AC41-4C92-9FCF-7150F0FCC398.JPG
 
strrrekk.png
 
 

Fortell oss om hesten din ODT Ghareeb!

ODT Ghareeb er en irsk sporthest født i 2004. Jeg kjøpte han av Oliver Townend i England i 2017. Oliver har hatt han siden han var 5, og de har ridd mange internasjonale 4* sammen. I 2017 red de en feilfri runde i Badminton Horse Trials 5*, så han er virkelig en hest med mye mot – og ikke minst talent. 

Når jeg kjøpte han tok det lang tid før vi virkelig begynte å forstå hverandre. Han er en veldig følsom hest og det koker lett over hvis det blir for mye for han. Han er veldig sterk mentalt, og i terrenget finnes det ikke mye han er redd for. Men, til å være så modig som han er, så er han nok den største pingla i stallen. Finnes nesten ingenting den hesten ikke er redd for. Av og til skulle jeg gjerne likt å vite hva han tenkte, haha. Er vi ute på tur å han ser noe som er skummelt, vil han helst hoppe opp på fanget og bli bært hjem. Det er mye personlighet i Ghareeb, og det er det jeg elsker med han. Hva er høydepunktet i feltritts- og ridekarrieren din? 

Dette året har helt klart vært et av de beste når det kommer til ridekarrieren. Det er første året hvor jeg har gått opp til 3* nivå – og det har gått over alle forventninger. 7. plass i CCI3*L i Renswoude Nederland, europamesterskapet i Maarsbergen og gull i norgermesterskapet for senior som young rider er spesielle øyeblikk jeg alltid kommer til å huske. Må også si at det var et ganske spesielt øyeblikk å vinne mitt første individuelle gull i NM 2016 med min gamle hest Boromir. Hva er det beste og verste med sporten? 

Det beste må være den følelsen man får etter målgang i terrenget. Kan nesten ikke beskrives, det er noe alle bare må oppleve for seg selv. Det verste er nok at det tar mye tid og penger. Ettersom det ikke er så mye av de store stevnene i Norge så blir man nødt til å kjøre Europa rundt. Ikke det at jeg ikke liker reisen, men jeg har tilbrakt mange, mange timer i bil denne sesongen.Hvordan er feltrittsporten i Norge?

Den er ganske liten i forhold til mange andre land, men det er selvfølgelig veldig gøy å komme på stevner hvor alle kjenner alle. Hva er målene dine innenfor sporten? 

Jeg har ikke satt meg noen konkrete mål flere år frem i tid, vil heller bare se hvor langt jeg kommer. På kort sikt så ønsker jeg il øpet av neste år å kunne debutere 4* og ri europamesterskapet for young rider. Hvilke forbilder har du? Og av alle i hele verden, hvem ville du helst trent for?

Stine Skedsmo har vært mitt forbilde i mange år og helt siden jeg var en liten ponnirytter så har jeg sett opp til henne. I tillegg til å være en utrolig god rytter og trener, så er hun rettferdig ovenfor hestene og elsker virkelig elsker disse dyrene. Hun setter hestevelferd fremfor alt og det er noe jeg legger stor vekt på når det kommer til forbilder. 

Ganske fornøyd med å ha henne som min trener, men hadde aldri i verden takket nei om jeg kunne trent for Ingrid Klimke en dag.


Les meldingsutvekslingen vår med Stine Skedsmo her!

 
 
logghhooo.jpg
 
Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie

 
strrrekk.png
 

Hva tenker du når du står i starboksen? 

For det første så er jeg så nervøs at hele kroppen min blir til gelé. Lurer alltid på hvorfor jeg driver med denne sporten når jeg står i starboksen, men etter de har telt ned fra 10, så husker jeg jo hvor gøy og spennende det faktisk er. 


Hva gleder du deg mest til? Og hva er planene fremover?

Gleder meg til å få begynne å ri en hest til, ML Made For Fun som skal få være med på stevner neste sesong. Nå er det bare lag-NM igjen for Ghareeb sin del og etter det blir hverdagen litt roligere. Han har vært fantastisk hele sesongen og fortjener et godt pust i bakken. Alltid kjempe trist når sesongen snart er over, men vi drar heldigvis til Portugal i februar for å korte ned vinteren og starte stevner litt tidligere. 


Les SMS-praten vår med eieren til Made For Fun, Cecilie Kristiansen, her!Hvilken hest er den beste du noen gang har sittet på?

Ghareeb, helt klart! Hva er den beste følelsen du vet om?

Å kjenne på adrenalinet og gleden etter en tøff terrengrunde! Å kjenne at Ghareeb virkelig gir alt og stoler på meg nok til å ikke stille spørsmål når jeg ber han hoppe et hinder hvor han ikke engang ser landingen. Vet ikke hvordan man skal beskrive den følelsen engang. 

Helt til slutt, fortell oss en hemmelighet!

Jeg virkelig hater smaken av kaffe! Litt ironisk med tanke på hvor jeg jobber, hehe