SMS-prat: Cathrine Oppegaard

Den talentfulle dressurrytteren og hesten hennes Atomic var i utgangspunktet ikke en spesielt god match. I 2018 tok ekvipasjen allikevel NM-gull i Young Rider-klassen – og er levende bevis på at hardt arbeid lønner seg.


 

Av: Redaksjonen
Publisert: 3. januar 2018

 
IMG_2769.jpg
 
 
 

Hei, Cathrine! Har du hatt en fin julefeiring?

Hei, Cavalier! Den har vært veldig fin. Jeg var hjemme i Norge noen dager og feiret med familien.


Kan du oppsummere 2018 med tre ord?

Utfordrende, fantastisk og betydningsfull.


Du er for tiden bosatt i Sverige. Hvor i Sverige holder du til og hvorfor Sverige?

Det stemmer, jeg bor i Flyinge i Skåne. Jeg flyttet hit for tre år siden for å jobbe som hestepasser i drøyt et år, og etter det begynte jeg på gymnasiet for å fullføre min videregående utdanning. Jeg droppet nemlig ut av videregående da jeg ble diagnostisert med lavt stoffskifte i 2015. Grunnen til at det ble akkurat Flyinge er fordi min trener gjennom snart 9 år, Mette Henriksen, jobber der til daglig. Det gjorde det mulig for meg å trene for henne så mye som mulig.


Kan du fortelle litt om stallen du holder til på?

Jeg flyttet nylig til Stall André, et nydelig og idyllisk sted bare 15 minutter fra Flyinge. Det er Pernilla André, svensk Grand Prix rytter og A-trener, som driver stallen og har en håndfull med hester i trening. Utover det er vi bare fire oppstallører, så det er veldig rolig og behagelig for hestene her. Du finner ikke gullkupler eller annet jåleri her, men stallen og fasilitetene er veldig godt vedlikeholdt. Det er et veldig hyggelig miljø her, både jeg og hestene har det som plommen i egget.

 
 
Bilder fra   Cathrines Instagram  .
 
 

Du og «Atomic» vant NM-gull i årets Young Rider-klasse. Hvordan føltes det?

Helt uvirkelig. Det har fortsatt ikke helt gått opp for meg at det faktisk er sant. Det er noe jeg er vanvittig stolt og glad over, og aldri kommer til å glemme!


Hvordan vil du beskrive hestene dine?

Atomic og Lucia er veldig ulike, men på mange måter utfyller hverandre. Atomic er en utrolig klok og snill fyr, og var nesten litt introvert før vi lærte hverandre å kjenne. Han har vært en fantastisk læremester for meg de siste to årene. Selv om vi i starten ikke var en “match made in heaven”, så må jeg si vi har blitt et ordentlig radarpar. Lucia er min hjertesten og mitt alt. Hun er et veldig spesielt individ med sterke meninger og mye temperament. Hun har et hjerte av gull, men kan også være en skikkelig diva. Hun er definitivt den mest utfordrende hesten jeg har hatt, og antagelig kommer til å ha, men vi har hatt en fantastisk reise sammen disse fem årene og jeg er veldig stolt over hvor langt vi har kommet sammen.


Kan du beskrive deg selv som rytter med tre ord?

Trygg, “open-minded” og perfeksjonist (iblant litt for mye).


Hvis du kunne valgt to kür-låter helt fritt, hvilke ville du valgt?

Oi, vanskelig spørsmål. Jeg og min familie har fleipet i mange år om å ri ned midtlinjen til AC/DC´s Thunderstruck, så den må definitivt med på listen. Den andre må være soundtracket fra filmen “Interstellar” gjort av Hans Zimmer, jeg synes både filmen og musikken er helt fantastisk, men tror det blir litt vel heftig i et kürprogram. Man kan jo drømme, da!

 
 
 
 
 
 

 Hva er etter din oppfatning den viktigste egenskapen til en dressurrytter?

Jeg tror det er veldig viktig å kunne sette seg selv i hestens posisjon og ha forståelse for hvordan hesten fungerer for å kunne innvirke på rett måte. Og tålmodighet. Masse tålmodighet.  


Hva mener du er dressurverdens største utfordring?

Først og fremst må jeg bare si at dressuren har hatt en utrolig positiv utvikling siden jeg begynte å konkurrere for ni år siden. Men en ting som jeg syntes er litt trist, som også gjelder for hestesporten generelt, er hvor ufattelig dyrt det er å kjøpe hest. At man må ut med mange hundre tusen for å ha en bra nok hest til å hevde seg i for eksempel NM. Så klart er det en bra utvikling at hestene blir bedre, men iblant ser man at så mange talentfulle ryttere blir utelukket fra sporten fordi den blir for ressurskrevende. Spesielt på ponni skulle jeg ønske det hadde vært et mye større fokus på rideferdigheter enn hestens grunnkvaliteter.


Nevn tre ting du ikke kan klare deg uten?

Show shine, salsåpe (jeg MÅ pusse utstyret mitt hver dag) og mitt Micklem-trinsebitt. Det passer virkelig alle hester! Hestene mine deler trinse, og de trives veldig godt på det begge to.


Er du A eller B-menneske?

Jeg skulle ønske jeg var et A-menneske, men jeg har et veldig stort søvnbehov...


Hva driver du med når du ikke er i stallen?

Jeg er ganske kreativ og elsker å skape ting. Jeg har i mange år fotografert, klippet filmer, tegnet og skrevet, noe jeg holder på med den dag i dag. Dessverre rekker ikke tiden alltid til da dagene går til hestene og skolen, men jeg drømmer om at jeg kan bruke min kreative side mer i fremtiden i jobbsammenheng. Jeg holder også på med kürmusikk, og har lagd mange kürer både til meg selv og andre!


Hvem inspireres du av?

Åh, det er veldig mange. Egentlig alle som våger tenke utenfor boksen og som følger drømmene sine, uavhengig om det er hesterelatert eller ikke. Og folk som er snille mot hestene sine.

 
 
 
 

Hvordan holder du motivasjonen oppe?

Jeg er utrolig heldig å ha så proffe og kunnskapsrike personer som Pernilla og hennes mamma Kerstin, som jeg trener for begge to, rundt meg og som gir meg inspirasjon og motivasjon i hverdagen. Både på stallen og på Flyinge pleier det å være masse med treninger, og om jeg får mulighet så liker jeg å sitte og se på. Og så må jeg slå et slag for sosiale medier - nå kan man følge med de aller beste på et nærmere og personlig hold, og det motiverer meg til å stå på når jeg ser hvor mye de selv kjemper for å nå sine mål.


Hva er målet for 2019?

Først og fremst ønsker jeg å fokusere mer på meg selv og ta vare på min egen helse i året som kommer. Vi hestefolk vet hvor lett det er å nedprioritere seg selv for at hestene skal få det beste av alt når det faktisk er like viktig med en velfungerende rytter som en velfungerende hest. Jeg drømmer om å ta det store steget ut i U25 med Atomic og fortsette utdanningen mot Grand Prix med Lucia. Jeg håper på å ri EM igjen i år, men vi får se hvilken hest det eventuelt skulle bli med!


Kan du fortelle oss en hemmelighet?

Jeg kan jo si at første episoden av “Flyingepodden”, en podcast jeg har startet sammen med to venner, slippes nå i januar!


Takk for praten, Cathrine, og lykke til med målene for 2019! Vil du bli kjent med flere norske dressurryttere? Les meldingsutvekslingen vår med Oppegaards dressurkollega Anine B. Thoresen her!