SMS-prat: Emma Karoline Børs-Lind

Emma har ridd fjording hele livet og var egentlig på utkikk etter nettopp en ny norsk hest, men falt for en rød, dansk avlshingst.


Av: Tina Aleksandria Hansen
Publisert: 30. oktober 2018

emmanando1.png
 

I spalten SMS-prat tekster vi med interessante hestefolk om stort og smått.

Hei, Emma! Kan du fortelle kort om deg selv og bakgrunnen din med hest?

Jeg var 12 år gammel da jeg begynte på rideskole. Jeg fikk kjapt øynene opp for voltige og drev aktivt med grenen i et par år før jeg omsider kjøpte min første hest 15 år gammel. Han kjøpte jeg for konfirmasjonspengene mine. Vi var dessverre ikke en spesielt god match. Etter to forsøk med store, brune hester, endte det med at jeg kjøpe en usett 6 år gammel fjording fra Sverige. Han var så vidt ridd og nylig kastrert, men vi hadde så mange fine år sammen. Han gikk tilslutt LA dressur, 90cm på sprangstevne, lett kjøring i DMP, knøttecup og voltige!

Etter et opphold fra ridning under studietiden var jeg litt av og på med noen fjordinger da jeg var ferdig studert. Fra nyttår og frem til i sommer red jeg en fjording som jeg fikk konkurrere med. Da ble jeg fort dratt tilbake inn i hesteverden og kjente at tiden var inne for å skaffe seg en ny hest.

 

Etter å ha ridd fjording nesten hele livet.. Hvorfor og hvordan ble det Nando?

Planen var egentlig å finne en superfin fjording, men da var det faktisk mamma som sa nei. Hun mente tiden var inne for å finne en større hest. Hele prosessen var egentlig ganske spontan, alt skjedde veldig fort. Og aldri i verden om jeg skulle ha hingst! Men så dukket et bilde av Nando opp. Han hadde ikke blitt ridd på et år og hadde omtrent bare blitt brukt i avl hele livet, men jeg fikk en skikkelig god magefølelse som ikke ga seg. Og jeg følger alltid magefølelsen!

Av syv hester jeg skulle prøve i Danmark, prøvde jeg tre – det var ikke noe vits i å prøve andre etter Nando. Jeg red nøyaktig en runde i hallen i skritt når jeg bare; “han skal jeg ha!” Jeg angrer ikke et sekund på den avgjørelsen. Det som solgte meg var blikket hans og hans rolige og positive vesen.

 

 

Beskriv deg selv som rytter med tre ord:

Rettferdig, forsiktig og allsidig.
 

Nando er en 10 år gammel Frederiksborg-hingst. Hvilke tre ord beskriver ham best?

Modig, positiv og nysgjerrig!

Kan du sende oss et bilde som er typisk dere to?

nandobad.jpg
 

Hva er det beste og vanskeligste med å ha hingst?

Det beste er at Nando er så trygg på seg selv. Han har en litt annen attitude og viser seg frem når det gjelder. Dessuten er han den kaldeste hesten jeg noen gang har møtt, han er totalt trygg i alle situasjoner! Det vanskeligste er den generelle kontakten med andre hester. Hingster blir på mange måter litt isolert. Vi står også på en stall med 95% hopper, så han kjekker seg nedover stallgangen hver gang en av dem er brunstig. Det kan være litt slitsomt, men han er heldigvis veldig håndterbar.

Er det noe du må ta spesielt du må ta hensyn til som hingsteeier?

Det er mange hensyn å ta, spesielt til folk rundt oss. Det er et stort ansvar å ha hingst generelt, spesielt på et ridesenter med rideskole hvor du har uerfarne barn og voksne. Det er i grunn ikke Nando jeg er mest redd for, men hva han kan finne på med andre hester om han kommer seg løs. Mitt hingstemotto er “du kan ikke bare”. Det sier jeg til meg selv hele tiden. “Jeg kan ikke bare la døren stå åpen i boksen for å hente noe på andre siden av stallgangen”, “jeg kan ikke bare slippe han i to sekunder for å ta et bilde” og så videre.

 
 

 Hvilken gren liker du best?
Dressur er det jeg rir mest, men voltige kommer tett opptil. Og så elsker jeg sprang på hester jeg føler meg trygg på!

Hvilken gren liker Nando best?

Gjelder naturlig bedekning som en gren?

Hvordan er en vanlig dag i stallen? 

Det første jeg gjør er å ta med en gulrot og hilse på Nando. Så gjør jeg unna alt stallarbeidet. Deretter steller jeg med Nando. Jeg elsker å stå å dille og dalle så påsaling setter jeg av en times tid til. Når jeg er ferdig med ridningen lager jeg grøt og steller han enda en gang. Det går raskt 4-5 timer i stallen hver dag, men jeg elsker å bruke tid på Nando. Stallen er mitt happy place. Tror kjæresten er litt sjalu…

nandosss.jpg

Hvilke tre produkter kan du som hesteeier ikke klare deg uten?

Massagebørste, saueskinn på generell basis og etter dyr erfaring min nye RS Prestige dressurgjord.


Hva er målet med ridningen?

Å ha en positiv, glad og frisk hest som får masse variasjon i hverdagen. At vi som ekvipasje har fine og positive opplevelser sammen. Drømmen er å starte middels i dressur, men vi har ikke dårlig tid. Han går faktisk også voltige en gang i uken, og der er målet galopprogram individuelt.

Hva står på ønskelisten denne sesongen?

Sprangsal og dressurstøvler i lakk.

 Har du noen tips til andre som skal kjøpe hest?

Ikke utelukk raser/kjønn osv. Følg magefølelsen!

Fortell oss en hemmelighet:

Jeg synger høyt for han når vi rir alene i skogen, det er skikkelig flaut når vi møter folk rundt en sving.


Takk for praten, Emma!
Vi har også tekstet med sprangtalentet Lisa Ulven og dressurrytter Anine B. Thoresen!