SMS-prat: Julia Erlach

Hverdagen hennes som en del av Team Oxer går ut på å ta vare på familien Raaholts hester. Vi har tekstet med Pål Flams showgroom Julia Erlach.


Av: Redaksjonen
Publisert: 11. august 2019

 
 
Erlach3.jpg
 
 
 

Hei, Julia! Hvordan går det og hva gjør du akkurat nå?

Hei! Her går det fint! Akkurat nå er jeg på Sentower Park hvor Pål skal konkurrere. Vi har med oss Abrisco, Clooney, Elisabeth og Pippi. 

Hva har du gjort i sommer?

Jeg har jobbet! Haha. Også har jeg vært en tur hjemme i Sverige og kjøpt meg en liten hund som heter Frans. 

 
 
 
AB719ED8-7D34-4795-BCEC-923DBCB8BDA1.JPG
 
 
 

Hvordan endte du opp hos Team Oxer?

Etter at jeg tok «studenten» i 2015 flyttet jeg til Grevlunda til Lisen og Peder Fredricson sammen med hesten min for å bli den neste Stephanie Holmén. Jeg var der i seks måneder som elev og lærte helt sinnsykt mye ved å være med Steffi og Peder rundt på stevner i Europa. Tilbake i Göteborg jobbet jeg for Volvo, hvor jeg bygget biler og red og konkurrerte med min egen hest. Volvo ble fort for ensformig for meg, og hesten min ble skadet akkurat da Irma Karlsson søkte etter ny groom. Jeg tok sjansen, søkte og angrer ikke et sekund på valget jeg tok! Gjennom felles venner hørte jeg av Pål var på jakt etter ny showgroom. Tre måneder senere satt jeg på et fly til Peelbergen, Belgia for mitt første stevne for Team Oxer. 

Les SMS-praten vår med Irma Karlsson her!

Hvordan ser en typisk uke ut for deg?

Det er et vanskelig spørsmål. Alle uker er forskjellige. For tiden er jeg vanligvis hjemme og jobber i stallen i Holland mandag og tirsdag, for så å dra til ukens stevne tirsdag kveld eller onsdag morgen. Hjem igjen søndag kveld eller mandag morgen. 

Har du et uforglemmelig minne å dele med oss fra det siste året?

Da Larkin hoppet to feilfrie runder under Nations Cup’en og da Abrisco fikk plassering i begge 3* Grand Prix’ene i Knokke! 🏆

Livet som showgroom er noe helt eget. Hva er det beste og verste med jobben din?

Det beste er å få være med hester dagen land. Jeg elsker det. I tillegg liker jeg at det er så variert. Jeg er ikke laget for å sitte stille på et kontor. Det verste er når du kommer til frem til stallen på stevneplassen om vinteren og vannet har frosset. Det er ikke kult.

Hvordan vil du beskrive Pål Flam og Line Raaholt?

Målrettede, genuine og engasjerende.

Hvem er favoritthesten din akkurat nå?

De er alle favoritter på ulike måter. Abrisco er litt vanskelig å komme inn på, men når du lærer han å kjenne er han verdens søteste. Larkin, aka. Grandpa, gjør som han vil, så er det liksom ferdig diskutert. (Queen) Elisabeth kan se sur ut, men hun liker faktisk at man koser med henne. Når hun får bestemme selvfølgelig.

 
 
Erlach1.jpg
 

Hva mener du er din viktigste oppgave som groom?

Å passe på at hestene har det bra uansett når på døgnet. En skal aldri gå på kompromiss med hestenes velferd.


Hvem ser du opp til?

Jeg mener alle som sitter med kunnskap er verdt å se opp til, så jeg kan lære enda mer. Jeg har lært veldig mye av Madelen Isaksson (Douglas Lindelöws groom), Kim Kristiansen som jeg jobber sammen med i Team Oxer, og Irma Karlsson. 


Hvilke rutiner er viktig for at hestene skal ha det best mulig på reise?

At de får mat til noenlunde samme tid som hjemme. Vi reiser som regel om natten for at dette skal overholdes, pluss at det selvfølgelig også er mindre trafikk da.


Har du noen insider-tips fra en groom til andre hestefolk?

Dette er vel ikke et insider-tips sånn egentlig, men noe jeg synes er veldig viktig: Rens høvene hver gang du tar hesten ut av boksen. Da gjør du det til en vane å ta på hestens ben og høver og det er enklere å oppdage avvik som varme, sår eller høyere puls. 


Hva synes du gjør Team Oxer unikt? 

At alle vil at hestene skal ha det så bra som mulig. Jackson på 5 år tas hånd om på samme måte som Abrisco på 14 år som hopper Grand Prix. Akkurat nå er vi tre groomer og Pål som jobber. Jeg er showgroom og jobber med Pål sine eldre hester, Rachel er hjemmegroom og tar hånd om unghestene, mens Kim er vår alt-i-alt. Han har oversikt over alt og gjør alt. Han rir hestene hjemme når Pål er på stevner og organiserer ellers alt. Han er en klippe!

Kan du vise oss noen hverdagsglimt?

 
Erlach2.jpg
 

Fortell oss noe vi trenger å vite?

Pål elsker knekkebrød med avokado. Skal dere invitere han på lunsj er det det som gjelder!

Hvilke produkter klarer du deg ikke uten i stallen?

En god kardask så hestene blir ordentlig rene og en god pelsglans til halen så den er lett å børste gjennom.

Fortell oss en hemmelighet?

Jeg ELSKER pannekaker. Det er faktisk det absolutt beste jeg vet. Kan spise «hur många som helst!».