SMS-prat: Kristine Åssveen

Kristine Åssveen begynte med voltige i 2015 og konkurrerte i VM to år senere. Naturtalentet mener oppskriften på suksess er hardt arbeid, prioriteringer og en real dose med stå på mentalitet.


Av: Redaksjonen
Publisert: 15. mars 2019

sveen1.jpg
 
 

Hei, Kristine! Fortell oss om deg selv?

Hei! Jeg er en 19 år gammel jente fra Lørenskog. Jeg har drevet med hest siden jeg var ca. 7 år, og begynte min karriere som rideskoleelev på Alna Ridesenter. Jeg driver med grenen voltige!

 

Du holdt på med både dressur og sprang frem til for bare noen få år siden. Hvordan og hvorfor endte du opp med voltige?

Jeg var litt innom voltige da jeg gikk på rideskole som barn, men visste da ikke at det var mye mer enn bare «lek».  Etter at jeg ikke lenger hadde egen ponni, ble jeg med en venninne på voltigetrening i regi av Marit Walløe og Søndre Nordstrand Rideklubb. Her ble jeg del av et team på fire utøvere og fant gleden i treningen med en gang.

 

Du begynte med voltige først i 2015 og gikk fra å være nybegynner til VM-deltaker på under tre år. Hva er hemmeligheten?

Hmm, det kan vel ikke kalles noen hemmelighet, men hardt arbeid, prioriteringer og stå-på-vilje, i kombinasjon med litt talent, er vel noe av grunnen. I starten fikk jeg til mer enn jeg hadde sett for meg, og skjønte vel egentlig ikke helt hvordan. Jeg har vært veldig heldig som har hatt Lilly som trener, og som kom inn i det teamet jeg gjorde da jeg startet. Jeg opplevde også tidlig at jeg nådde de målene jeg satte meg. Det var veldig motiverende!

 

Din trener og longør Lilly Weldingh og hesten Shiroz ble i 2018 kåret til beste hest og beste longør under NM i voltige. Hvordan vil du beskrive relasjonen til treneren din og Shiroz?

Det stemmer! Vi er et trekløver hvor relasjonen er veldig god mellom alle tre. Lilly begynte å trene oss rett etter at jeg begynte, så hun har fulgt meg hele min tid som voltigør. Ettersom vi kun var fire utøvere, en hest og en trener, får man automatisk et tettere forhold. Etter hvert som de andre jentene sluttet på voltige ble jeg, Lilly og Shiroz veldig sammensveiset. Nå har vi så gode rutiner at alt går på autopilot, og vi jobber veldig godt sammen. Hun er blitt like mye en bestevenn som en trener!

 

Voltige krever mye tillit mellom hest og rytter. Hvordan jobber du med nettopp dette?

Som voltigør kan man ikke være usikker på hesten. Så fort man begynner å tenke på hvordan hesten går har man fokuset på feil sted. Jeg tviler aldri på Shiroz, han har aldri gitt meg noen grunn til det. Jeg legger også all min tillit til Lilly. Hun er vanvittig flink med Shiroz og leser hans bevegelsesmønster og forutser hva han kommer til å gjøre en halv runde i forveien.

 
 
sveen5.jpg
 
 
 

Hva definerer en god voltigehest?

En god voltigehest er kald i hodet, har en taktfast galopp, er godt balansert og holder en jevn volte. Mange av disse kvalitetene er tilegnet gjennom trening. Ellers bør de være relativt høye og lange over ryggen, opp mot 180cm er helt vanlig. Her skiller lille Shiroz seg ut.

 

Beskriv deg selv som voltigeutøver med tre ord?

Denne er vanskelig, men jeg må nok si målrettet, perfeksjonist og ambisiøs.

 

Beskriv Shiroz med tre ord?

Åååh, han er så mye! Tillitsfull, arbeidsvillig og litt sær vil vel de som kjenner han være enig i!

 

Hvilken øvelse er vanskeligst?

Den nye teknisk-øvelsen som er en albue-stående synes jeg er veldig utfordrende, så må nok kanskje bli den. Eller så er det meste i obligatorisk veldig utfordrende!

 

Treneren din Lilly skryter av din styrke og spenst. Har du et treningsopplegg utover å trene på hesteryggen?

 Ja, jeg trener stort sett hver dag og legger alltid inn egne økter for å utvikle spesifikk styrke og spenst. Jeg mener det er viktig å gjøre grunnarbeidet på forhånd, enten det er på tønna eller på annen trening. Så man ikke bruker opp den dyrebare tiden man har på hesteryggen til alt man kan gjøre ellers. Det er veldig viktig at vi ikke bruker opp hestene våre, eller utsetter dem for øvelser som utøveren ikke er klar for. Hestene er det viktigste vi har, og deres velferd skal alltid komme først.

 

Hva er dine største prestasjoner og høydepunkter i rytterkarrieren?

Jeg setter NM-gullet fra 2017 veldig høyt, men egentlig var hele sesongen 2017 et stort høydepunkt. Vi gikk all in for å kvalifisere oss til junior-VM, og det klarte vi. Det var et år fullstappet med voltige, og jeg lærte så utrolig mye gjennom denne sesongen.

 
 
sveencollage2.jpg
 
 

Hvordan er voltigemiljøet i Norge?

Jeg synes miljøet er veldig bra. På samlinger og konkurranser har vi det alltid veldig hyggelig. Vi deler erfaringer og lærer mye av hverandre, noe jeg setter stor pris på. Men vi er dessverre alt for få, og vil så gjerne bli flere!

 

Har du noen anbefalinger til folk som er nysgjerrige på voltige og kunne tenke seg å prøve det ut?

Ikke nøl, bare prøv det! Jeg begynte fordi jeg ikke hadde noe annet å drive med på fritiden en periode, og nå kan jeg ikke se for meg livet mitt uten voltige. Det er en sport som gir så utrolig mye; mestringsfølelse, treningsglede og samhold. Når man er flere sammen om en hest blir man et veldig sammensveiset team, selv om det ofte består av individuelle utøvere. Det er aktive klubber i Oslo-område og i Sandnes, hvor det er mulig å ta kontakt dersom man er interessert i å prøve. Jeg vil også oppfordre andre klubber som er nysgjerrige på voltige til å kontakte grenutvalget eller en aktiv klubb, for vi er alle enige om at voltige i Norge er nødt til å vokse, og er derfor til hjelp for alle som ønsker det.

 

Hvordan er en vanlig dag for deg?

Det er veldig varierende. Stort sett består dagene av en tur på treningssenteret, etterfulgt av jobb, og videre for å undervise andre utøvere i klubben eller trene selv. De dagene vi har trening på hest er jeg jo selvsagt i stallen, men er også innom og rir Shiroz et par ganger i uken. Venner blir det mest tid til i helgene, med mindre jeg drar bort på trening  J 

 

Hva er målet for 2019?

I første omgang er målet å gjennomføre en god sesong som senior. Det blir min første sesong som senior på internasjonale stevner, og i mai skal jeg stille til første start i CVI3*. Utover dette håper jeg på å kunne sette kvalifiseringen til deltakelse på mesterskap, slik at det er i boks til VM i Sverige i 2020.

 

Fortell oss en hemmelighet!

Jeg begynner på veterinærstudie til høsten! 

 
 

Les også meldingsutvekslingene våre med fjordingentusiast Nina Bekkevold og sprangrytter Fredrik B. Seim.