SMS-prat: Magnus Grimsrud

Han har det samme målet hvert år: Å gjøre det litt bedre og ha en positiv utvikling med islandshesten sin. I fjor red han nordisk og i år var han med under Norwegian Horse Festival. Vi har tekstet med 19-åringen om hesten Marius, rekruttlaget og om det å være mann i hestesporten.


Av: Redaksjonen
Publisert: 22. mars 2019

Foto: Tina Oppen /   @permagnus på Instagram

Foto: Tina Oppen / @permagnus på Instagram

 
 

Hei, Magnus! Hvordan går det?

Hei, Cavalier! Det går veldig bra. Har nettopp kommet hjem fra en ridetime. 😄

Kan du fortelle oss litt om deg selv?

Absolutt. Jeg er 19 år, men fyller 20 år i april. Begynte å ri da jeg var 7 år, så har drevet med hest i snart 13 år. Bor i Oslo og har en Islandshest som heter Marius fra Husavik. Han står i Nittedal. Konkurrerer firgang og tølt.

 

Hvordan vil du beskrive deg selv som rytter med tre ord?

Da ville jeg nok sagt at jeg er rolig, tålmodig og samarbeidsvillig.

 

Hvorfor islandshest?

Jeg fikk ri den ene hesten til noen familievenner og falt for nok for rasen på grunn av akkurat den hesten. Den var morsom med masse energi, men føltes allikevel veldig trygg.

 

Du har vært på landslaget og red nordisk i Sverige i fjor! Fortell oss litt mer om dine erfaringer så langt?

Å ri nordisk var desidert et høydepunkt for meg. Når det kommer til mine erfaringer så langt har jeg vært med på utrolig mye moro. Jeg har ridd Youthmatch under WorldTølt i Danmark og fikk være med på Norwegian Horse Festival i Lillestrøm nå i februar, noe som var veldig moro og noe litt utenom det vanlige.

 

Hva er målet ditt nå i 2019 og fremover?

Målet mitt hvert år er å gjøre det bedre for hvert år som går og ha en positiv utvikling som rytter og som ekvipasje med hesten min. Det ultimate målet rent konkurransemessig er VM 🤩

  

Hva ser du etter i en god konkurransehest?

En hest som er samarbeidsvillig og morsom å jobbe med, og som har god utdannelse og gode gangarter.

 

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

Jeg driver ikke med hest på fulltid, så jeg har ingen faste tider jeg er i stallen. Det blir før eller etter skolen. Men, mange timer i stallen blir det jo. Jeg prøver å holde treningen variert og basert på dagsformen til hesten min.

 

Hva vil du si er den største misoppfattelsen av islandshest?

At de er late. I tillegg er det mange som ikke driver med hest som gjerne tenker at de kun er «kosehester», noe de absolutt ikke er. Nå skal det sies at Marius kan være nokså lat, men min generelle oppfattelse er at de fleste er veldig energiske!  

 
 
 
pm2.jpg
 
 
 

Hva er det morsomste med å konkurrere?

Det morsomste vil jeg si er miljøet. Jeg har fått ufattelig mange gode venner det alltid er like hyggelig å treffe på stevner. Det er selvfølgelig gøy å ri selv, men for meg er det faktisk vel så inspirerende å se andre flinke ryttere i aksjon.

 

… Og hva er det vanskeligste?

Jeg prøver egentlig alltid å se positivt på stevnene jeg er med på, og legge fokus på det, men det vanskeligste vil jeg nok si er å få alt til å falle på plass inne på banen og å få til den samme følelsen som jeg får hjemme.

 

Du nevnte at miljøet er en stor del av gleden rundt islandshest, men finnes det noe du skulle ønske var annerledes?

Jeg skulle ønske miljøet og engasjementet for sporten var større.


Hvem ser du opp til?

Jeg ser opp til instruktørene mine. Ja, og så Johann Skulason. Han rir fantastisk.

 

Hvem trener du for, og hvordan jobber dere sammen?

Jeg trener for Camilla Mood Havig og Martin Rønnestad. Vi jobber veldig godt sammen og jeg føler selv det er en fin kombinasjon for Marius og meg som ekvipasje.

 
 
Det er sjeldent man får muligheten til å se de beste utøverne trene. Det er først når du ser disse du kan uttale deg om hva sporten egentlig står for. Islandshesten er avlet allsidig; noen er avlet mot mindre og behagelige gangarter som egner seg til lange turer i skog og fjell, mens andre er avlet frem som sportshester med helt andre kvaliteter.
— Martin Rønnestad
 
islandssss1.jpg
 
 

Du er jo en del av rekruttlaget her hjemme. Fortell oss litt om hva det er?

Rekruttlaget er selvfølgelig gøy å bli tatt ut til, for det betyr jo da at man har gjort det bra nok til å bli spurt. Kort sagt så går det ut på at man blir et team. Vi konkurrerer jo individuelt, men rekruttlaget samler oss og gir oss muligheten til både å heie hverandre frem, vise frem hestemiljøet og forhåpentligvis føre til videre rekruttering av nye ryttere. Vi jobber mye med teambuilding og mentaltrening sammen 👌

 

Hestesporten kan ofte bli sett på som en typisk “jentesport”. Hva er dine opplevelser rundt det å være gutt som driver med hest?

Personlig føler jeg ikke noe stigma rundt å være gutt som driver med islandshest. Det er jo veldig mange i toppen som er menn, spesielt på Island. Men, jeg vet jo at det generelt finnes mange fordommer rundt det å være gutt og drive med hest her hjemme. Nesten litt tabubelagt, spesielt i ung alder. Jeg vet om mange gutter som prøver seg på hesteryggen og synes det er kjempegøy, men som da blir mobbet på skolen fordi de ikke velger mer typisk «guttesport» som fotball. Det er jo vanvittig trist at det skal være sånn. Å drive med hestesport, uansett gren, er jo mye tøffere enn folk vanligvis tror. Både mentalt og fysisk.

 

Helt enig! Hva tror du må til for å rekruttere flere gutter til hestesporten?

Jeg tror mye handler om kunnskap og tilgjengelighet. Hestesporten får ikke akkurat mye spalteplass i media, noe som er veldig synd da jeg tror nettopp det å vise folk hva sporten handler om ville bidratt til å ta vekk mye stigma. Hestesporten må mer frem i media, og gode ambassadører bør frontes!

 

Kloke ord. Helt til sist, kan du fortelle oss en fun-fact om Marius?

Haha, absolutt! Marius er redd for vann på bakken og hageslanger. Han er med andre ord ikke den enkleste hesten å vaske 💦


Takk for praten, Magnus!