SMS-prat: Marie V. Longem

Hun overrasket seg selv med å satse videre på sporten etter en “mindre god ponnikarriere”, men har blitt en av få nordmenn som hevder seg i toppen.


Av: Tina Aleksandria Hansen
Publisert: 17. november 2018

 

I spalten SMS-prat tekster vi med interessante hestefolk om stort og smått.

Marie og topphesten Algorythem. Bilde   lånt fra Instagram  .

Marie og topphesten Algorythem. Bilde lånt fra Instagram.

 

Hei, Marie! Du satser sprang på internasjonalt nivå og er for tiden bosatt i Belgia.
Hvor lenge har du vært der og hvorfor Belgia?

Jeg flyttet til Belgia etter videregående i 2011, og har vært der ever since. Eller altså, hestene mine har vært i Belgia siden 2011,
mens jeg i 3 år pendlet opp og ned mellom Oslo og Belgia da jeg tok en bachelor i Sports Management på Norges Idrettshøgskole.
Grunnen til at det ble akkurat Belgia er fordi jeg tidligere var sammen med en belgisk rytter. Selv om planen hele tiden hadde vært å flytte nedover til mellom-Europa etter videregående. 


Hvor ofte er du i Norge?

Jeg reiser hjem til Norge så ofte jeg kan, men det blir stort sett bare en kort visitt på 1-2 dager i forbindelse med oppgaver jeg har i familiebedriften vår og for å følge opp ansvaret jeg har for avlsvirksomheten vår. Det blir gjerne et par lengre opphold hjemme i løpet av jul, sommerferien og under KOHS. 


Hvor mange hester rir du for øyeblikket? 

For øyeblikket har jeg syv hester i ridning. Det er egentlig et ganske perfekt antall!

Hvem er topphesten din? Send gjerne bilde!

Min desidert beste hest og venn, er min trofaste Algoryhthem aka Allie eller Boubou. 

Hva er så spesielt med Allie? 

Han er rett og slett helt perfekt, om det er lov å si :) Allie har en unik personlighet og et hjerte av gull. Han har gitt meg, min familie og teamet mitt så ufattelig mye glede gjennom de fem årene jeg har hatt med han til nå. Allie er verdens lateste hest i all trening, men de 90 sekundene han er i ringen våkner han til liv og bruker all energi og enda litt til for å gi sitt aller beste. Før og etter han er inne i ringen subber han rundt med nesen i sanden, bokstavelig talt!

Hvordan ble dere en ekvipasje?

Det er faktisk en veldig tilfeldig historie det der. Jeg var på Sunshine Tour i 2013, der hadde jeg med en hest som ikke funket helt med meg lenger. Jeg samarbeider mye med William Funnell, så vi ble enige om å finne en løsning mens vi var der. Han så “Allie” med en engelsk gutt der nede og kjøpte ham. Ettersom William ikke hadde plass i stallen sin der nede ble han sendt til meg og jeg fikk lov til å ri ham de siste 2 ukene av turen. Jeg forelsket meg helt i Allie og jeg fikk ta han med meg hjem! Jeg tror ingen av oss hadde den villeste anelse om at han skulle bli den hesten han er for meg i dag. 

Beskriv deg selv som rytter med tre ord:

Rolig, kald, motivert.

Hva er det beste du kan gi hestene dine?

Jeg er over gjennomsnittet glad i å skjemme bort hestene mine. De har derfor så å si fri tilgang til godteriskålen, både hjemme og på stevner. Jeg er livredd for å gå tom for godbiter, både ”sunne” og usunne. Derfor har vi et stort lager hjemme på salrommet til enhver tid. 

Har du noen bilder av fine minner du har sammen med hestene dine? 

Dette bildet er av Benito og mine hestepassere etter Nations Cup i Drammen i år. Det var Benitos første NC, og vi var så stolte av vår store baby. 3. plass!

Dette bildet er av Benito og mine hestepassere etter Nations Cup i Drammen i år. Det var Benitos første NC, og vi var så stolte av vår store baby. 3. plass!

Og dette er fra vet-sjekken under fjorårets EM. Var nesten mer nervøs før den enn da jeg skulle ri, haha, er alltid så redd for å snuble!

Og dette er fra vet-sjekken under fjorårets EM. Var nesten mer nervøs før den enn da jeg skulle ri, haha, er alltid så redd for å snuble!

Hvorfor sprang?

Jeg er ikke helt sikker faktisk. Det er ingen andre i familien min som rir, men jeg ble på et eller annet vis bitt av basillen.
Etter en mindre god ponnikarriere er jeg faktisk fortsatt ganske overrasket over at jeg satset videre på sporten.
Det kan jeg takke min første juniorhest, Flower Power for!Hvordan er stevnelivet utenfor arenaen? Omgås rytterne med hverandre sosialt?

Det varierer veldig fra stevne til stevne. Stort sett er det sosialt og veldig hyggelig. Med mindre stevnet er nærme hjemme,
da liker jeg å dra hjem så fort jeg er ferdig å ri.

Bilde lånt fra   Maries Instagram.

Bilde lånt fra Maries Instagram.

Hvem ser du opp til og heier litt ekstra på? 

Jeg ser veldig opp til Marcus Ehning, Laura Kraut og Beezie Madden. De er fantastiske ryttere, og virker genuint glade i hestene sine. Så jeg heier alltid litt ekstra på dem, og selvfølgelig Kevin, da (obligatorisk). 


Ja, for du er sammen med franske Kevin Staut. Han er olympisk gullmedaljør og er den 13. beste sprangrytteren i verden for øyeblikket. Hvordan er det å være sammen med en annen topprytter?

Det er veldig hyggelig. Det har jo sine utfordringer som et hvilket som helst annet forhold, tror jeg, med tanke på at vi reiser mye og ikke alltid kan dra på de samme stevnene. Men det er veldig hyggelig å kunne dele min lidenskap for hester og konkurranselivet med en som er like engasjert, om ikke mer.

Hva er det kuleste du har oppnådd?

Det kuleste jeg har oppnådd… Det må være å kvalifisere meg til den individuelle finalen i EM i Gøteborg i fjor.
Og hoppe min første Nations Cup med Benito, en hest jeg har hatt siden han var 5 år.
Han gikk 0 i første runden og med bare ett riv i andre runde. Stas!

Hvilke tre produkter kan du som rytter og hesteeier ikke klare deg uten?

Godt ridetøy, gode ridestøvler, hansker.


Hva står på ønskelisten denne sesongen?

Ny stevnejakke. 


Hva er planene videre nå?

Akkurat nå sitter jeg på flyplassen på vei til Stuttgart for å ri min første World Cup for sesongen.
I tillegg er det min første World Cup med en ny hest jeg har, Si La Sol de Greenbay Z.
Deretter blir det et par mindre stevner med de andre hestene mine.


Helt til slutt: fortell oss en hemmelighet!

Jeg er livredd for å hoppe hjemme. Takk for praten, Marie!
Les meldingsutvekslingen med sprangtalentet Lisa Ulven her og med dressurrytter Anine B. Thoresen her!