SMS-prat: Nina Bekkevold

Mange tror fjordinger er late og treige, men Nina har fortsatt til gode å møte en som er nettopp det. Møt 31-åringen som satser alt på den norske hesterasen!


Av: Redaksjonen
Publisert: 10. mars 2019

fjording1.jpg
 
 

Hei, Nina! Fortell oss litt om deg selv? 

Jeg er 31 år og bor på et lite småbruk i øvre Vang, Hamar. Bor sammen med mann og to små barn. Vi har fire hester på stallen, alle fjordhester. 

Du har mye erfaring med unghester og vant blant annet fjorårets spisshingst som fireåring. Hva ser du etter i en god fjording? 

Først av alt, godt lynne og god stamme. Man kan ha supergod hest, men om ikke lynne er godt blir ikke ting bra. 

Hvorfor falt du for nettopp denne hesterasen?

Allsidigheten! Jeg elsker å gjøre alt, absolutt alt med hestene mine! Jeg kan ri dressurstevne den ene dagen, dra tømmer i skogen den neste, for så å la hestene bære stødig rundt på smågutta mine. 

Du har startet fjordhest-NM flere ganger med svært gode resultater. I dette mesterskapet testes hestene i ulike grener. Kan du fortelle litt mer om hvordan det foregår? 

Fjordhest-NM er magisk. Stemninga og følelsen må oppleves! Fjordhest-NM har blitt et stort arrangement, med over 100 ekvipasjer hvert år. NM-klassene går i dressurridning (LA (senior) og LB (junior), kjøring (maraton senior) og presisjon (junior) og sprangridning (80/90cm). I tillegg arrangeres grenmesterskap i alle tre grener og ofte er det flere åpne klasser også. Og så er det Beste Unge Fjordhest-klasser (4, 5 og 6-års). Disse klassene er ment for å etter hvert skape seniorhester. Gradene stiger derfor for hvert år fra LC dressurridning, LC presisjonskjøring og 60 cm sprang i 4-års til LA, maratonkjøring og 80 cm i 6års. 

 
 
fjording2.jpg
 
 

Hvilken gren liker du best? 

Jeg liker aller best dressurridning. Men må innrømme at litt av alt er det aller beste! 

Hva er den største misoppfattelsen av fjording som hesterase? 

Tja, jeg har hørt at mange sier dem er late og treige… Jeg har fortsatt til gode å møte en slik fjordhest. De er vel heller veldig smarte… 

Hvor mange hester har du i dag som du satser med?

Akkurat nå har jeg bare Caiser. Jeg har nettopp solgt moren hans, for å satse alt på han. En slik stjerne har jeg ikke hatt før, og med to små barn er det greit å ikke ha flere enn en hest å fokusere på.Du og flotte Lasse konkurrerte for noen år siden dressur i MB-klasser. Hvordan var det?

Lasse var (og er) et eventyr. Jeg hentet han fra Danmark, da var han seks år og var på LC-nivå. Vi steg i gradene sammen og jeg lærte så utrolig mye av å utdanne han selv. Han ga absolutt alt og litt til. På hver eneste trening hadde vi et mål om at vi skulle komme oss ut i MB i dressur. På den tiden var det svært få fjordhester som gikk på det nivået og jeg var så stolt hver gang jeg red inn i stevnerailen! Etter å ha nådd målet vårt om å starte flere MB-stevner, ønsket jeg å satse litt bredere og ikke bare på dressurridning. Lasse ble derfor solgt til ei flott dame i Rogaland, mens jeg gikk til innkjøp av mine første unghester. Hva er dine største prestasjoner og høydepunkter i ridekarrieren?

NM-medaljene som junior med min første hest Rokki henger høyt. Men samtidig er det noe helt spesielt å vinne de ulike BUFene (Beste Unge Fjordhest, red. anm) med en unghest du har utdannet helt selv. Hvordan er fjordhestmiljøet i Norge?

Fjordhestmiljøet er veldig inkluderende og inspirerende! Vi har i dag mange dyktige ekvipasjer både som driver med avl og sport. Det er gamle og unge som lærer og deler erfaringer, og som er veldig glad i rasen vår. 

 
 
fjording3.jpg
 
 

Hvordan er en vanlig dag for deg?

En vanlig dag hos oss da går det i hundre! Småbarnslivet og full trening av en hest som skal på utvidet bruksprøve er rimelig hektisk. Trening av hest gjøres stort sett når barna enten sover, slapper av, tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Heldigvis er vi ikke mørkeredde, verken jeg eller Caiser. Vi har dessverre ikke tilgang til hverken hall eller bane hjemme, så vi jobber mye på tur og reiser til halltrening et par dager i uka.Har du noen anbefalinger til folk som er nysgjerrige på fjordinger og kunne tenke seg å bli bedre kjent med dem?

Ta dere en tur på Fjordhest-NM eller hingsteutstillingen på Nordfjordeid! Garanterer mange flotte fjordhester og rørende øyeblikk! Velstelte og topptrente fjordhester er rett og slett vakkert å se! 


Hva liker du best med hestesporten?

Samholdet på tvers av generasjoner, kjønn og rase! 


Hva er målet for 2019? 

Målet for 2019 er hingsteutstillingen på Nordfjordeid der Caiser skal inn til utvidet bruksprøve og forhåpentligvis få en premiegrad. Får å få en premiegrad må han igjennom en rideprøve, kjøreprøve (arbeidskjøring og dressurkjøring) og løshopping. I tillegg kommer utstillingsdelen. Om han får premiegrad blir han leid bort til avl denne sesongen, så da satser vi på å komme oss ut på konkurransebanen til neste år igjen. Fortell oss en hemmelighet! 

Jeg har bestilt meg føll etter Caiser :)

 

Les også meldingsutvekslingene våre med allroundrytter Cecilie Kristiansen og sprangrytter Fredrik B. Seim!