Stutteri B – hest i særklasse

Med ambisjoner om å levere sportshester til toppsporten, har det som startet som en dagdrøm for Vegard og Henriette Brekke blitt et av Norges mest fremragende stutterier.


Av: Redaksjonen
Publisert: 1. juli 2019

 
 
 

En liten halvtime unna Oslo, nærmere bestemt Heggedal i Asker, ligger et av Norges fremste stutterier. Stutteri B er produsent av høykvalitets unghester for sprang- og dressursporten, og har som mål å tilby noen av de aller beste hestene for de høyere klassene. Eierne av den idylliske gården, og hjernene bak konsepter, er ekteparet Vegard og Henriette Brekke. Begge er tidligere aktive, meritterte ryttere med lang fartstid i sporten. Vegard var konkurranserytter i dressur, mens Henriette var mest opptatt av sprang.

Vegard forteller ivrig om stutteriets businessmodell og hestene mens vi hilser på noen av årets føll ute på det ene gressbeitet. Det hele startet som en gjentagende dagdrøm hos Henriette, helt fra tiden som ung sprangrytter. Drømmen om å en dag skulle avle frem sine egne konkurransehester ble etter mange års nøling til slutt en realitet. For nøyaktig fem år siden kjøpte familien Brekke den lille gården i Asker, tett på store deler av det Østlandske markedet. 

Med en god beliggenhet på plass startet utviklingen av gården og merkevaren som fikk navnet «Stutteri B». Siden har vi jobbet kontinuerlig med å fylle konseptet med tjenester og produksjon som alltid skal være i tråd med våre kjerneverdier.

 
 
logghhooo.jpg
Vi mener selv at vi er det mest komplette stutteriet i Norge. Det skyldes en kombinasjon av vår egen avl av sprang- og dressurhester, vår hingstekolleksjon og vår utstrakte bruk av sameierskap sammen med noen av de aller beste norske rytterne.
— Vegard Brekke
bcollage1.jpg
 
stjnerkj.png
 
 

Ærlighet og åpenhet

To nøkkelord for Stutteri B er ærlighet og åpenhet. Vegard forklarer at stutteriet alltid skal være enkle å komme i kontakt med og ærlige i deres tilbakemeldinger ut mot kunder og mulige kjøpere. Dette er også svært viktig for Henriette.

– Vi skal aldri forsøke å skjule hendelser eller skavanker på våre unghester når vi står i en salgssituasjon. Kjøper skal kunne stole på at man får all informasjon om hesten man er interessert i, forteller Henriette.

Mens vi går bortover mot utebanen for å se på noen av unghestene under ridning, forteller Vegard energisk om hvordan de jobber hardt for å avle gode og holdbare sportshester. 

– Stutteri B sine avkom skal være sunne, ridbare og hyggelige å håndtere. Med denne grunnfilosofien i avlen blir ganske mange blodslinjer uaktuelle for vår avl.

Med dette forklarer han oss at de utelukker blod med arvelige helseproblemer, temperamentsutfordringer og tilfeller der hestene har eksteriør med svakheter som gjør dem lite egnet for toppsport. For hvor viktig er egentlig en god stamtavle? Henriette er ikke i tvil om at stamtavle gir en god indikasjon på hestens egenskaper.

 
 
logghhooo.jpg
Vi pleier å si at om du viser oss stamtavlen til hesten din, så kan vi med stor sannsynlighet fortelle deg om styrker og svakheter ved hesten din. Man kan selvsagt ikke lese miljøpåvirkninger ut av en stamtavle, men det genetiske grunnlaget forteller svært ofte den opplevde fasit.
— Henriette Brekke
 
sssscoll2.jpg
 
strrrekk.png
 

Tett samspill

Stutteri B tilbyr avlsrådgivning, salg av sperm fra internasjonale topphingster og en avlsstasjon hvor de tar imot hopper til inseminering. De formidler unghester fra andre oppdrettere, både norske og utenlandske, og bistår i å finne riktig hest uavhengig om de selv har hesten kunden søker eller ikke. Videre forteller Vegard at de er samarbeidspartnere med flere oppdrettere i Sverige, Tyskland og Belgia, i tillegg til i Norge. 

– Selv om vi tilbyr ulike tjenester, er og blir grunnstammen vår oppdrett av sprang- og dressurhester. Noen avkom selges som føll, men de fleste selges som 5-6 åringer etter å ha blitt utdannet hos noen av våre samarbeidspartnere.

I dag har har Brekke tre barn og hele familien er involvert i driften av stutteriet. Henriette er uteksaminert eksteriørdommer og gjør alt av research når de leter etter nye potensielle hingster, avlshopper og unghester. Vegard har ansvaret for den daglige driften av stutteriet, avlsstasjonen og treningen av unghestene. De tre barna hjelper til med ridning og stallarbeid. 

– Det er et tett samspill hvor alle bidrar der de er best, avslutter Vegard.