Syv treningsøvelser for bedre sits og balanse

De fleste er opptatte av at hestene våre skal være i god form og legger opp treningen etter hva de trenger. I en hektisk hestehverdag er det lett å glemme seg selv. Her er syv øvelser for deg som ønsker å styrke sits og balanse.


Av: Redaksjonen
Publisert: 31. mai 2019

1E5AF12F-B267-4419-80B3-8E3BF28AB839.JPG
 
 

For å kunne utvikle seg som ekvipasje må rytteren bruke hjelperne på best mulig måte. Målet med riktig sits er at rytter og hest skal bevege seg i balanse og i takt med hverandre. Med en god sits optimaliserer du ridningen, slipper belastningsskader og spenninger i kroppen – og hesten går bedre. Trine Løvlid er utdannet ved Norges Idrettshøyskole, jobber som PT og har spranghesten sin på Hosle i Bærum. Vi møtte henne på hjemmebane på Sats Linderud for å få tips til øvelser som er spesielt fordelaktige for ryttere. 

 
 
 

– Har det egentlig noe å si for ridningen at man selv holder seg i form og trener kondisjon og styrke?

– Absolutt. Det hjelper ikke at hesten er i god form hvis rytteren ikke har styrken eller kondisjonen selv. Blir du som rytter sliten, vil ikke hesten kunne prestere sitt beste. Du vil kjenne på det at du gjerne begynner å knipe med beina, kanskje drar litt ekstra i tøylene fordi du rett og slett er for sliten til å ri teknisk riktig. Ta en skrittepause og legg en plan for hvordan du kan klare å holde kvaliteten på ridningen din. Man er aldri sterkere enn det svakeste ledd


– Hvor viktig er det å trene balanse?

– For at du og hesten din som ekvipasje skal kunne prestere best mulig, er det viktig at dere er i balanse. Mister du balansen, vil hesten også miste balansen. Enkelt og greit. Hesten din vil som oftest klare å holde balansen, men det vil merkes på kvaliteten på øvelsen/spranget du rir. Mange ryttere lurer ofte på hvorfor hesten ikke går sånn som en ønsker, men tenker kanskje ikke alltid over hvor balansepunktet deres er. Hesten speiler deg og dine beslutninger som rytter. I tillegg er det viktig å ha balansepunktet riktig slik at hesten din slipper å kompensere for deg og få eventuelle belastningsskader. 

– Hvordan ble du selv bevisst på at riktig trening var verdifullt for din egen ridning? 

– Jeg har selv en spranghest, hun er følsom og som en gummiball. Etter at jeg fikk henne som grønn unghest har jeg måttet jobbe mye med meg selv for å kunne klare å ri best mulig. En følsom og uerfaren hest byr på mange utfordringer og jeg måtte brått tenke mye mer over sits, balanse og generell kroppskontroll. Dette har ført til at jeg jobber mer bevisst med meg selv, både på treningssenteret og i salen. 

 
 
 

Syv øvelser for bedre balanse og styrket sits:

 

1. Frontbøy på myke medisinballer

Plasser 2 medisinballer rett ved siden av hverandre på gulvet. Plasser stangen hvilende på skuldrene og sett ett bein på hver ball. Hold overkroppen så oppreist som mulig, samtidig som du senker hoften “bak og ned”. Hold vekten på hælene gjennom hele øvelsen.

 
 
80DF4F1B-9303-454C-A6A8-3BE025A53DF2.JPG
 
 

2. Ettbeinsknebøy på kasse

Start stående med all tyngden på den ene foten på kassen. Bevegelsen starter ved at du setter deg ned på den vektbærende foten, mens den andre foten strekkes ut foran kroppen. Kontroller bevegelsen helt til bunnposisjon og trykk deretter opp til stående. 

 
 
6509A0F7-3528-41AC-A717-ABF17F080F0A.JPG
 
 

3. Markløft

Stå med en hoftebreddes avstand mellom beina. Skuldrene skal være noe tilbaketrukket, brystet noe opp og frem, ryggen med naturlig svai og knærne lett bøyd. Løft stangen opp til du er helt oppreist. Senk stangen ved å sette setet ut samtidig som overkroppen senkes fremover. Se rett frem, behold skuldrene tilbaketrukket og ryggen strak under bevegelsen.

 
 
 
 
 
 

4. Ettbeinsmarkløft med kettlebell

Plasser den ene foten ved siden av en kettlebell og det andre på tå litt bak. Senk overkroppen fram med setet bak slik at du får en lett bøy i kneet. Hold skuldrene i en rett linje gjennom hele øvelsen. Pust inn og stram magen. Løft kettlebellen opp til du er helt oppreist. Senk den så tilbake ved å sette setet ut samtidig som overkroppen senkes fremover. 

 
 
 
 
 
 

5. Slynge (Marit Bjørgen-øvelsen)

Stå med strake hender med en skulderbreddes avstand. Stram magen godt, slik at du unngår svai i korsryggen. Skyv deg bakover og bøy albuene, slik at du ligger med underarmene på gulvet i bunnposisjon. Dra deg rolig og kontrollert opp uten å bevege kjernemuskulaturen. 

 
 
 
 

6. Pallof-press

Fest en strikk i brysthøyde og still deg i stående med siden til strikkfestet. Ta tak i strikken med begge hender og hold strikken inntil kroppen med bøyde albuer. Skyv armene rett frem til albuene er strake, og beveg så rolig tilbake til utgangsstilling. Overkroppen holdes rak og i ro under hele øvelsen. Unngå rotasjon.

 
 
 
 
 
 

7. Planken med vandring på medisinball

Stå i plankeposisjon med armene plassert på ballen. Rull ballen fremover med hendene. Rull deretter ballen tilbake til startposisjon. Pass på at du holder hoften mest mulig i ro og korsryggen på plass. 

 
 
14048970-1833-4A46-9574-523BC882920F.JPG
 
 

Aldri for sent

Det er aldri for sent å komme i gang med treningen! Trines beste tips for deg som ønsker å komme i bedre form er å kartlegge hva du ønsker å forbedre ved deg selv for å prestere best mulig. Hva er dine svakheter på hesteryggen? Sett deg deretter et spesifikt mål for å forbedre dette. Er du usikker på hva og hvordan du skal trene, anbefaler vi deg å kontakte en utdannet PT som gjerne har kjennskap til ridning og funksjonell styrke. 

 
 

Se søstrene Tysnes sine beste tips for bandasjering og perfekte stevnefletter her!